Χωρίς ειδικούς συμβούλους πώς ο Πρόεδρος μας συζητά ζωτικά θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων;

 

Του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους

Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

 

 

 

https://static2.sno.co.uk/img/limg/mappic/2010318131857481a.jpg

 

 

Στη διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, και οι συναντήσεις εκεί ίσως αποδειχθούν καθοριστικές. Διερωτάται ωστόσο κανείς τι εφόδια και στήριξη έχει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητά και διαπραγματεύεται αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό αλλά και εξόχως τεχνικό ζήτημα, χωρίς να έχει ειδικούς συμβούλους, καλούς γνώστες του αντικειμένου, που να τον ενημερώνουν, συμβουλεύουν και καθοδηγούν στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων του;

Η διαίσθηση, οι προσωπικές εμπειρίες, αντιλήψεις και πεποιθήσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή δεν αμφισβητούνται . Όμως αυτά δεν είναι από μόνα τους  αρκετά εφόδια για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοια περίπλοκα  και ακανθώδη ζήτημα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και οι επιπτώσεις τους, η παρουσία  ή αποχώρηση στρατευμένων από το νησί και οι επιδράσεις τους στο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο στην Κύπρο και την περιοχή, η σύσταση, οργάνωση διεθνούς δύναμης κ.λπ, ο πιθανός στρατιωτικός ή εγγυητικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα.

Πρόκειται για λεπτά ζητήματα,  υψίστης σημασίας,  που σχετίζονται άμεσα  με την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και του Κυπριακού Κράτους - κατά την ομολογία του ιδίου του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου -   όπου όμως οι προχειρότητες και οι ερασιτεχνισμοί δεν μπορεί να αποτελούν τη συνήθη πρακτική. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολα  προβλήματα, με πολλές πτυχές και  επιδράσεις που για τον καλύτερο και αποδοτικότερο χειρισμό τους απαιτούνται  οπωσδήποτε εξειδικευμένες γνώσεις και κατάρτιση σε θέματα στρατιωτικής υφής, αμυντικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και στρατηγικής.

Ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται εκεί για να χειριστεί τα ζητήματα αυτά όπως η ίδια νομίζει – χωρίς τη παρουσία ειδικών - και ίσως να λάβει αποφάσεις, αγνοώντας ή υποτιμώντας τους κινδύνους που ενδεχόμενα θα προκύπτουν  για τον τόπο όπως και τις παγίδες στις οποίες θα μπορούσε να οδηγηθούν από ανεπαρκή γνώση και λανθασμένους ή άστοχους χειρισμούς.

Τόσο το θέμα των εγγυήσεων όσο και αυτό της παρουσία κατοχικών στρατευμάτων όπως και διάφορα άλλα ζητήματα που υπεισέρχονται στη συζήτηση,  όπως πιθανή συμμετοχή και ρόλος του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ασφάλεια ή και την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της ειρήνης κ.λπ. στο νησί,  δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και άκρως τεχνικά θέματα που προϋποθέτουν καλή γνώση του αντικειμένου για να γίνουν κατανοητά.

Παρατηρώντας ωστόσο τις κατά καιρούς  αναφορές ανθρώπων του περίγυρου του Προέδρου και της συνοδείας του, φαίνεται σαφώς από τις δηλώσεις και αναλύσεις τους ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική γνώση ή πλήρης αντίληψη των ζητημάτων αυτών στον προεδρικό  χώρο. Εάν λοιπόν είναι αυτοί  που χωρίς καμία σχετική ειδικότητα,  στηρίζουν με  ιδέες και συμβουλές τον Πρόεδρο  στους χειρισμούς του επί των θεμάτων αυτών  - εάν και όταν τους χρειαστεί-  τότε αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη,  και καλό θα ήταν τάχιστα να διορθωθεί

 

 

 

28/06/2017

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS