Print this page

Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ 

ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ 

 Του Άριστου Αριστοτέλους  

Το αρνητικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα, όπως το ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ήταν προδιαγεγραμμένο. Η εξέλιξη αυτή  επιβεβαιώνει βασικά πλήρως τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα των αναλύσεων και των μελετών  μας των δύο τελευταίων χρόνων ως προς το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ενδεικτικά είναι οτ πιο κάτω. 

 

Στις 12 Ιουνίου 2015  μετά τις εκλογές για την τουρκική Βουλή, στο άρθρο μας υπό τον τίτλο «Τα Νέα Εκλογικά Δεδομένα στην Τουρκία και το Κυπριακό» επισημαίνεται ότι: 

 

«..Ο Ερντογάν με τις προσωπικές του ατζέντες θα συνεχίσει να επιδρά στις διεργασίες στο εσωτερικό, επηρεάζοντας αναλόγως και την άσκηση της πολιτικής στο εξωτερικό. Αυτό ασφαλώς αφορά και την τουρκική στάση στο Κυπριακό, όπου δύσκολα θα ανέμενε κανείς ουσιαστικές παρεκκλίσεις από τις γνωστές θέσεις Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα του 2004». 

 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 σε πολυσέλιδη μελέτη μας, που διανεμήθηκε σε όλη την κυπριακή και ελλαδική ηγεσία και φορείς, με τίτλο «Ο Τετραγωνισμός του Κύκλου: Ασφάλεια και Εγγυήσεις» μετά από μια σε βάθος ανάλυση των δεδομένων γύρω από το θέμα αυτό, κατέληγε στις εξής διαπιστώσεις: 

 

«..Ότι πλήρεις συνθήκες ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξουν, ιδιαίτερα για την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόσω θα αισθάνεται τη σκιά της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή.  

 

Ούτε και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Τουρκία, που έχει το πάνω χέρι στο Κυπριακό και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να κρατά το βόρειο τμήμα του νησιού υπό τον έλεγχο της, να συγκατατεθεί σε μια λύση βάσει της οποίας θα εγκατέλειπε άμεσα και οριστικά την Κύπρο. Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο η Άγκυρα να συμβιβαστεί σε μια λύση, χωρίς να διατηρεί έστω κάποιας μορφής εγγυήσεις ή στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, το οποίο πλειστάκις έχει χαρακτηρίσει ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της».  

 

Στις 2 Ιανουαρίου του 2017  στην ανάλυση μας « Η Τουρκία το 2017» υπογραμμίζεται ότι όσον αφορά το Κυπριακό, πέραν των πάγιων στρατηγικών επιδιώξεων της : 

 

«Οι εσωτερικές  καταστάσεις στην Τουρκία  δημιουργούν μία σειρά επιπλέον αρνητικών επισημάνσεων στην  ήδη άκαμπτη στάση της Άγκυρας  που δεν παύει να υπογραμμίζει ότι χωρίς τουρκική στρατιωτική παρουσία και εγγυήσεις δεν υπάρχει λύση: Πρώτο,  ο Αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος MHP  Ντεβλέτ Μπαχτσελί , τον οποίο ο Ερντογάν έχει άμεση ανάγκη για πραγμάτωση των ποθούμενων συνταγματικών αλλαγών, έχει έντονα τοποθετηθεί κατά της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων  και ασφαλώς δεν θα ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος να τον δυσαρεστήσει. Δεύτερο,  ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP, μέσω του Αρχηγού της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ταχθεί κατά της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τέταρτο, η κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια άσκησης αποτελεσματικών πιέσεων  προς την Άγκυρα για υποχωρήσεις, όπως ενδεχομένως θα προσδοκούσε η Λευκωσία.  

 

Όλα τα ανωτέρω προσθέτουν μάλλον παρά αφαιρούν στην τουρκική αδιαλλαξία,  και ανάλογα με την πορεία του διαλόγου η ελληνοκυπριακή πλευρά  θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να επιλέξει μεταξύ της μη λύσης ή της λύσης με την παρουσία αριθμού Τούρκων στρατιωτών με κάποιας μορφής εγγυήσεις». 

 

Με δεδομένες τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις αυτές, η πορεία των συνομιλιών ήταν προδιαγεγραμμένη να έχει την κατάληξη που ανακοίνωσε σήμερα ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών από το βελγικό θέρετρο.  

 

8. 07.2017