Print this page

Τουρκία: Πάνω από $800 εκ. για απόκτηση αμφίβιου επιθετικού σκάφους μεταφοράς 1000 ανδρών

Τουρκία: Πάνω από $800 εκ. για απόκτηση αμφίβιου επιθετικού σκάφους  μεταφοράς 1000 ανδρών

 Μέσα στο πλαίσια του προγραμματισμού της για ενίσχυση του στόλου της στις τρεις θαλάσσιες περιοχές που την περιβρέχουν, η Τουρκία σύμφωνα με τη σημερινή  έκδοση της εφημερίδας  «Χουριέτ»,  έχει κατακυρώσει την ακριβότερη μέχρι τώρα  προσφορά  για  το Ναυτικό της,  για την απόκτηση αμφίβιου  επιθετικού σκάφους  ικανού  να μεταφέρει αποβατική δύναμη έως και 1000 στρατιωτών, ελικόπτερα, άρματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες  της αμυντικής βιομηχανίας  έχουν δηλώσει ότι το νέο αμφίβιο επιθετικό σκάφος  που η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσει πάνω από $ 800 εκ.  « Αυτό σίγουρα πρόκειται να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά  που έχουν καταβληθεί για οποιοδήποτε ναυτικό πρόγραμμα» ανάφερε καλά ενημερωμένη πηγή.  «Οποιοδήποτε  τελικό κόστος μεταξύ $ 800 εκ. δολάρια και $ 1  δισ.θα ήταν λογικό», ανέφερε. Ωστόσο, δύο μη κατονομαζόμενοι ειδικοί – ένας στο Λονδίνο και ο άλλος στην ‘Άγκυρα – συμφωνούν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα  ότι το κόστος μπορεί  να πλησιάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια .
 Αξιωματούχος του τομέα  των αμυντικών προμηθειών αρνήθηκε – σύμφωνα με τη «Χουριέτ»  να το  επιβεβαιώσει , αλλά είπε ότι η τελική τιμή θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο αποδοτικός  θα αποδείχθηκε ο τοπικός εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, κατά το τέλος του κύκλου παραγωγής .« Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να αναφέρω ένα τελικό ποσό ,»  είπε ο αξιωματούχος . « Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες . Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν θα προχωρήσουμε  με τον πλειοδότη που έχουμε διακηρύξει  ως  η πρώτη -επιλογή .»
  Η υπηρεσία  προμηθειών για την άμυνα  της Τουρκίας , το  Υφυπουργείο  Αμυντικών Βιομηχανιών (
SSM),  στις 26 Δεκεμβρίου 2013, επέλεξε ένα τοπικό ναυπηγείο για να  αναθέσει  τη πρώτη σύμβαση της χώρας για την απόκτηση ενός Landing Platform Dock ( LPD ) . Οι SSM
είπαν ότι  είχαν  επιλέξει το  Sedef Gemi Insaati AS , ένα ιδιόκτητο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης , για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση  για το πρόγραμμα LPD . Είπαν ότι αν οι διαπραγματεύσεις  για τη σύμβαση με το Sedef αποτύγχαναν , τότε θα άνοιγαν συνομιλίες με το δεύτερο επιλαχόντα, το  Desan Deniz Insaat Sanayi AS. Το Υπουργείο άνοιξε  το διαγωνισμό `το 2010 .
Υπάλληλος  της Υπηρεσίας  δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει να κρατήσει το κόστος του συμβολαίου σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια , όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί  αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη " αν αυτό ήταν εφικτό φορολογικά  ", είπε.
 Σημειώνεται ότ η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια  στοχεύει να  ενισχύσει το στόλο των αμφίβιων σκαφών της. Το πρόγραμμα LPD , μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της , έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει μία δύναμη ισχύος  έως 1.000 στρατευμάτων και προσωπικού , οκτώ  ελικόπτερα , τρία UAVs , 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα σε ζώνες κρίσης στις τρεις θάλασσες κοντά στην Τουρκία .
 Σύμφωνα με το σχέδιο , για την εκτέλεση του έργου το Sedef αναμένεται να συνεργαστεί με τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia .