Print this page

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΟΣΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-400

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΟΣΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-400

 

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΟΣΑΚΑ 

ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-400


Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε σήμερα (Σάββατο 29/06/209) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν να αντιμετωπίσουν μια «περίπλοκη» κατάσταση όσον αφορά την απάντηση τους στη συμφωνία της Τουρκίας για την προμήθεια του συστήματος πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400, προσθέτοντας ότι συζητούνται ενδεχόμενες κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Τραμπ εξέφρασε τη συμπάθειά του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη θέσπιση προϋποθέσεων για την αγορά πυραύλων Patriot από την Τουρκία.

«Ψάχνουμε για διαφορετικές λύσεις. Είναι πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό ", δήλωσε ο Τράμπ κατά τη διμερή συνάντηση του με τον Ερντογάν στην Οσάκα της δυτικής Ιαπωνίας σήμερα.(Reuters)

 

O Τραμπ δήλωσε επίσης ότι εντός του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στηνΤουρκία.

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η στρατηγική εταιρική σχέση που συμμερίζονται η Τουρκία και οι ΗΠΑ προωθεί την περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του 


"Πάνω από όλα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία προωθεί τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς" Δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι πίστευε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο κατά την προσεχή περίοδο.

 
Στη σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο όγκος συναλλαγών των χωρών ήταν 75 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δύο χώρες έχουν βήματα να κάνουν προς την κατεύθυνση της αμυντικής βιομηχανίας.

(Anadolu Agency)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ερντογάν: Ο Τραμπ μου είπε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας 
ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου - Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 29/06/2019 13:11
 


“Ακούσαμε από Τραμπ ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκία δεν θα επιβληθούν ”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς για τους S400 σε συνέντευξη τύπου στην Οσάκα της Ιαπωνίας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Για τον αν θα τοποθετηθούν οι S400 στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι S400 είναι στη διαδικασία της παράδοσης και δεν ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Τουρκία να απαρνηθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο που βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης. Αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει”. 

Για το θέμα των Patriot ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι επί περιόδου Ομπάμα η Τουρκία είχε κάνει βήμα αλλά το Κογκρέσο δεν είχε επιτρέψει τη αγορά τους και έτσι η Τουρκία έπρεπε να κάνει ένα βήμα για το αντιαεροπορικό πυραυλικό της σύστημα. “Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία με τους καλύτερους όρους. Στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Τραμπ το ξεκαθάρισε. Ακούσαμε ειδικά από αυτόν ότι τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει”.

Σε ερώτηση για το αν θα εγκατασταθούν οι S-400 στην Αν. Μεσόγειο για να προστατεύουν τα γεωτρύπανα και τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην περιοχή, ο Ερντογάν απάντησε “ας μην τρέχουμε να πάρουμε βρακί για το παιδί που δεν γεννήθηκε. Ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι “ενώ από την μια προχωράει το θέμα μας με τους S400, από την άλλη αγοράζουμε 100 αεροσκάφη Boeing από τις ΗΠΑ”. “Εμείς με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί συνέταιροι. Κανένας δεν έχει δικαιώματα να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας σχετικά με τα βήματα που θα κάνει ως στρατηγικός εταίρος”. 

Για τα πολεμικά αεροσκάφη F35, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει πληρώσει 1 δις 400 δολάρια και μάλιστα είναι και κοινός παραγωγός. “Ως κοινός εταίρος μέχρι στιγμής μας παρέδωσαν τέσσερα F35. Κι έχουμε να παίρνουμε άλλα 100 συν 6. Προσδοκούμε σε αυτά. Αλλά οι δηλώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν ταιριάζουν με τις δηλώσεις του (Αμερικανού) Προέδρου”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. 
 
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΘΝΕ)