Ρωσικές διευκρινήσεις για το θέμα της επισκευής των ρωσικών ελικοπτέρων της ΕΦ

Σε λεπτομερείς διευκρινίσεις προέβηκε χθες (26.12.2013) με ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο για τη γενική επισκευή στη Ρωσία 11 ελικοπτέρων  Mi-35P της ΕΦ.

Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα "στην ουσία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων", η Ρωσική Πρεσβεία αναφέρει ότι "το συμβόλαιο που υπογράφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πραγματοποίση στη Ρωσική Ομοσπονδία της Β΄γενικής επισκευής των 11 ελικοπτέρων Mi-35P, στάθηκε αποτέλεσμα των τεταμένων συνομιλιών των δύο πλευρών από το 2012".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψη "τις επίμονες αιτήσεις της κυπριακής πλευράς καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, η ρωσική πλευρά βρήκε τη δυνατότητα να κάνει έκπτωση συνολικού ύψους 10 τοις εκατό επί της αρχικής αξίας του συμβολαίου".

Προστίθεται ότι ύστερα από αίτημα της κυπριακής πλευράς, στην αξία του συμβολαίου έχουν συμπεριληφθεί οι υπηρεσίες για την επιμήκυνση της ζωής όλων των πυρομαχικών του ελικοπτέρου Mi-35P (συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνώμενων πυραύλων).


"Πέραν τούτου το συμβόλαιο περιέχει διάταξη που λέει ότι με βάση την τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων ο γενικός εκπονιτής τους θα βγάλει γνωμάτευση για την επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ των δύο επισκευών από 5 μέχρι 7 χρόνια (χωρίς να αυξηθεί η αξία του συμβολαίου), γεγονός που θα επιτρέψει μεταγενέστερα στην κυπριακή πλευρά να εξοικονομήσει στην πράξη ορισμένα χρηματιστικά ποσά", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει επίσης ότι ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, "με στόχο να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προκαταβολής μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η ρωσική πλευρά πρίν να ενημερωθεί γραπτώς για την έγκριση του συμβολαίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή, παραχώρησε στις 20/12/2013 την τραπεζική εγγύηση για την επιστροφή της προκαταβολής και την εγγύηση της εκτέλεσης συμβολαίου (παρά τους υπάρχοντες σχετικά μ΄αυτό οικονομικούς κινδύνους)".

Στην αναφορά, όπως σημειώνει η Πρεσβεία, της εφημερίδας "Πολίτης" ότι στάληκαν τα ελικόπτερα για επισκευή για να αποκτήσουν άλλες 300 ώρες δυνατότητας πτήσεων",  διευκρινίζεται ότι "300 ώρες (ή 12 μήνες) είναι περίοδος εγγύησης του κάθε ελικοπτέρου".


"Η αξία του συμβολαίου αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες, που συνδέονται με την εκτέλεσή του. Οι όποιες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της πραγματοποίησης της επισκευής του Mi-35P εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κέντρα που δεν είναι πιστοποιημένα για σχετικά έργα, θα οδηγήσουν μόνον σε καθυστέρηση της εκτέλεσης του συμβολαίου και ως εκ τούτου σε αύξηση της αξίας του το 2014", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει ακόμη ότι "η έλειψη εγγύησης μιάς ποιοτικής και νόμιμης εκτέλεσης όλου του συνόλου των έργων σε τέτοια `κέντρα` θα οδηγήσει στην ελάττωση της μαχιτικής ετοιμότητας της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου".


"Τα τροποποιημένα ελικόπτερα Mi-35P προς το παρόν είναι τα βασικά ελικόπτερα κρούσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τα ελικόπτερα της οικογένειας Mi-35P είναι εξοπλισμένες πολλές χώρες Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το ως άνω συμβόλαιο", καταλήγει η ανακοίνωση της Πρεσβείας.

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS