Τουρκία: Πάνω από $800 εκ. για απόκτηση αμφίβιου επιθετικού σκάφους μεταφοράς 1000 ανδρών

 Μέσα στο πλαίσια του προγραμματισμού της για ενίσχυση του στόλου της στις τρεις θαλάσσιες περιοχές που την περιβρέχουν, η Τουρκία σύμφωνα με τη σημερινή  έκδοση της εφημερίδας  «Χουριέτ»,  έχει κατακυρώσει την ακριβότερη μέχρι τώρα  προσφορά  για  το Ναυτικό της,  για την απόκτηση αμφίβιου  επιθετικού σκάφους  ικανού  να μεταφέρει αποβατική δύναμη έως και 1000 στρατιωτών, ελικόπτερα, άρματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες  της αμυντικής βιομηχανίας  έχουν δηλώσει ότι το νέο αμφίβιο επιθετικό σκάφος  που η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσει πάνω από $ 800 εκ.  « Αυτό σίγουρα πρόκειται να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά  που έχουν καταβληθεί για οποιοδήποτε ναυτικό πρόγραμμα» ανάφερε καλά ενημερωμένη πηγή.  «Οποιοδήποτε  τελικό κόστος μεταξύ $ 800 εκ. δολάρια και $ 1  δισ.θα ήταν λογικό», ανέφερε. Ωστόσο, δύο μη κατονομαζόμενοι ειδικοί – ένας στο Λονδίνο και ο άλλος στην ‘Άγκυρα – συμφωνούν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα  ότι το κόστος μπορεί  να πλησιάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια .
 Αξιωματούχος του τομέα  των αμυντικών προμηθειών αρνήθηκε – σύμφωνα με τη «Χουριέτ»  να το  επιβεβαιώσει , αλλά είπε ότι η τελική τιμή θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο αποδοτικός  θα αποδείχθηκε ο τοπικός εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, κατά το τέλος του κύκλου παραγωγής .« Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να αναφέρω ένα τελικό ποσό ,»  είπε ο αξιωματούχος . « Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες . Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν θα προχωρήσουμε  με τον πλειοδότη που έχουμε διακηρύξει  ως  η πρώτη -επιλογή .»
  Η υπηρεσία  προμηθειών για την άμυνα  της Τουρκίας , το  Υφυπουργείο  Αμυντικών Βιομηχανιών (
SSM),  στις 26 Δεκεμβρίου 2013, επέλεξε ένα τοπικό ναυπηγείο για να  αναθέσει  τη πρώτη σύμβαση της χώρας για την απόκτηση ενός Landing Platform Dock ( LPD ) . Οι SSM
είπαν ότι  είχαν  επιλέξει το  Sedef Gemi Insaati AS , ένα ιδιόκτητο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης , για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση  για το πρόγραμμα LPD . Είπαν ότι αν οι διαπραγματεύσεις  για τη σύμβαση με το Sedef αποτύγχαναν , τότε θα άνοιγαν συνομιλίες με το δεύτερο επιλαχόντα, το  Desan Deniz Insaat Sanayi AS. Το Υπουργείο άνοιξε  το διαγωνισμό `το 2010 .
Υπάλληλος  της Υπηρεσίας  δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει να κρατήσει το κόστος του συμβολαίου σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια , όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί  αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη " αν αυτό ήταν εφικτό φορολογικά  ", είπε.
 Σημειώνεται ότ η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια  στοχεύει να  ενισχύσει το στόλο των αμφίβιων σκαφών της. Το πρόγραμμα LPD , μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της , έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει μία δύναμη ισχύος  έως 1.000 στρατευμάτων και προσωπικού , οκτώ  ελικόπτερα , τρία UAVs , 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα σε ζώνες κρίσης στις τρεις θάλασσες κοντά στην Τουρκία .
 Σύμφωνα με το σχέδιο , για την εκτέλεση του έργου το Sedef αναμένεται να συνεργαστεί με τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia .

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS