ΥΠΑΜ : Η οικονομική κρίση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ενίσχυση της Ε.Φ.το 2014

Την έναρξη σημαντικών βελτιωτικών έργων στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» το 2014, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει δημοσίως, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, υπογραμμίζοντας επίσης  ότι καμία οικονομική κρίση δεν θα εμποδίσει τις τομές που προβλέπεται να γίνουν κατά το τρέχον έτος στην κυπριακή άμυνα.

 Αυτά ανάφερε χθες κατά τη διάρκεια επισκέψεων του στη αεροπορική βάση και στο Κέντρο Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων στην Πάφο, συνοδευόμενος από  τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στυλιανό Νάση. Η βάση, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρησιακό στοιχείο για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένα στοιχείο για το γενικότερο αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος την περίοδο αυτή.  Η  βάση, όπως είπε, είναι έτοιμη να στηρίξει και να υποστηρίξει διεθνείς αποστολές αλλά και αποστολές της Ε.Ε.

  Κατά την επίσκεψη του εκεί, ο Υπουργός συμμετείχε σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική  πτήση και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων Μi - 35, καθώς και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Ο κ. Φωτίου δήλωσε ενθουσιασμένος από την ετοιμότητα των στελεχών της Ε.Φ., όπως και από την κατάρτιση που έχουν και είπε ότι τα ελικόπτερα Mi – 35 αποτελούν τα ισχυρότερα εξοπλιστικά προγράμματα που διαθέτει η Ε.Φ.

 Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του συζήτησε “με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, το διοικητή της Αεροπορίας και όλα τα στελέχη εδώ, τρόπους αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», προσθέτοντας πως κάποια σημαντικά βελτιωτικά έργα θα ξεκινήσουν το 2014. Σημείωσε, επίσης, ότι «θα κάνουμε τα βελτιωτικά έργα που χρειάζεται και επιβάλλεται», προσθέτοντας, πως αυτή η βάση, θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικής σημασίας ρόλο όσον αφορά το σταθεροποιητικό παράγοντα της Κύπρου στην περιοχή.

 Στον κ. Φωτίου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει την αντιαρματική αποστολή των ελικοπτέρων MI- 35 στον εξομοιωτή πτήσεων. Για καλύτερη κατανόηση της αποστολής αυτής, η επίδειξη της έγινε στο σύγχρονο εξομοιωτή πτήσεων της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων.

 Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία από την κονσόλα ελέγχου του εξομοιωτή πτήσεων να παρακολουθήσει την επιχειρησιακή σχεδίαση και εκτέλεση μιας αντιαρματικής αποστολής, ελικοπτέρων MI 35, με στόχο την καταστροφή εχθρικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, που έχουν κινηθεί και εισχωρήσει εντός των ελεύθερων περιοχών.

 Ο Υπουργός Άμυνας παρατήρησε πως εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό η Εθνική Φρουρά να διαθέτει τέτοια σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτά τα εκπαιδευτικά εργαλεία με τον τρόπο που λειτουργούν εξοικονομούν χιλιάδες, ευρώ όσον αφορά την εκπαίδευση.

 Στην συνέχεια, ο κ. Φωτίου παρακολούθησε στην πίστα των ελικοπτέρων της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων επίδειξη σεναρίου τακτικής μεταφοράς Ομάδας ειδικών δυνάμεων στο πεδίο μάχης, αλλά και την αεροδιακομηδή τραυματιών. Το πρόγραμμα έκλεισε με την άφιξη του ελικοπτέρου τακτικής μεταφοράς ομάδας ειδικών δυνάμεων για την απεικόνιση άφιξης στην περιοχή επιχειρήσεων και αποβίβασης ανδρών.

 Συνεχάρη στη συνέχεια το διοικητή της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» τα στελέχη , τους σμηναγούς και  τους υποσμηναγούς για το σημαντικό έργο που επιτελούν έργο.

 Αυτές συνέχισε τις ώρες, όπου δεχόμαστε απειλές και προκλήσεις καθημερινά από την Τουρκία, «εμείς ανεξάρτητα οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ψηλό αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι έτοιμες και είναι έτοιμες αν χρειαστεί, να ανταποκριθούν στην εθνική τους αποστολή».

  

Το 2014 θα γίνουν σημαντικές τομές στην Ε.Φ.
 
Το μήνυμα πως το 2014 θα είναι χρονιά, όπου θα γίνουν σημαντικές τομές στην Ε.Φ έστειλε ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος μαζί με τον
  Αρχηγό της Ε.Φ επισκέφτηκαν στη συνέχεια το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πάφου στην Αναρίτα, όπου παρακολούθησαν μέρος της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2014 Α ΕΣΣΟ.

Καμία οικονομική κρίση, είπε ο κ. Φωτίου, δεν θα σταθεί, εμπόδιο για να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, σε αυτό τον εκσυγχρονισμό, που θα ενισχύσει περισσότερο το αξιόμαχο της ΕΦ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS