ΤΟΥΡΚΙΑ - Ατελές Μοντέλο Διακυβέρνησης

ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΣ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται σε μια άτυχη στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς η Τουρκία εισέρχεται σε ένα μακρύ 18μηνο κύκλο εκλογών που αφορά τις τοπικές εκλογές τoυ Μαρτίου, τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο και  τις κοινοβουλευτικές στα μέσα του 2015. Η προκύπτουσα αστάθεια από το σκάνδαλο διαφθοράς συμπίπτει επίσης με μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής εικόνα της Τουρκίας έχει αμαυρωθεί και η εξωτερική της πολιτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις σε μια βαθιά ασταθή γειτονιά .

Το ΑΚΡ πρωτοήλθε στην εξουσία το 2002, μετά από πολλά χρόνια ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού αποτελούμενων από πολιτικά κόμματα που ήταν μπλεγμένα σε εκτεταμένη μεταξύ τους διαφθορά. Το κόμμα επέλεξε συνειδητά για τον εαυτό του το ακρωνύμιο AK , που σημαίνει «καθαρό», για να αποστασιοποιηθεί από τους άλλους . Υποσχέθηκε επίσης στο εκλογικό σώμα μεγαλύτερες ελευθερίες , οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δέσμευση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσέγγιση αυτή απέδωσε καρπούς καθώς το κόμμα ανήλθε σαρωτικά στην εξουσία και κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του δύο επιπλέον μαζικές εκλογικές επιτυχίες, το 2007 και το 2011.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ποιότητα της τουρκικής δημοκρατίας σε σημείο όπου, το 2005, οι συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ ήταν σε θέση να ξεκινήσουν .

Εν τω μεταξύ, η τουρκική οικονομία άνθισε, επιτυγχάνοντας γρήγορα να γίνει η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη όλων των χωρών της ΕΕ εκτός από πέντε.  Ήταν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου,  ξεκίνησε  την πολιτική του για  «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» για την προώθηση φιλικότερων σχέσεων με τους γείτονες και τη μεσολάβηση σε περιφερειακές συγκρούσεις. Επίσης, επέκτεινε σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας στη γειτονιά της. Αυτές οι εξελίξεις αύξησαν το κύρος και την προβολή της χώρας . Πολλοί μίλησαν για την «ήπια δύναμη» της Τουρκίας ως θεραπεία για την επίλυση των πολλών συγκρούσεων στη γειτονιά της και ως πηγή σταθερότητας.
Ως εκ τούτου, όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη στα τέλη του 2010, η Τουρκία παρουσιάστηκε  ως «μοντέλο» προς μίμηση και για διασφάλιση  της μετάβαση τους σε καθεστώς μεγαλύτερης δημοκρατίας και οικονομικής ευημερίας .

Ωστόσο, αυτή η αισιόδοξη εικόνα άρχισε να διαβρώνεται αμέσως μετά που το ΑΚΡ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές για τρίτη φορά με περίπου το 50 τοις εκατό των εθνικών ψήφων, το καλοκαίρι του 2011. Στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε πολιτικές και ένα στυλ που ολοένα και περισσότερο πόλωνε την κοινωνία. Η δέσμευσή του για μια πλουραλιστική αντίληψη της δημοκρατίας διαβρώθηκε. Τώρα, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι γίνεται πλειοψηφικός και μη ανεχτικός στην αντίθετη άποψη. Η Τουρκία γρήγορα διασύρθηκε, μαζί με την Κίνα και το Ιράν,  ως μία από τις χώρες με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.
Πολλοί άλλοι αισθάνθηκαν καταναγκασμένοι να  καταφύγουν σε αυτολογοκρισία .

Οι διαβόητες διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι του 2013, ξέσπασαν αρχικά ως απάντηση στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την αντιλαϊκή κατασκευή του έργου. Ωστόσο, η από μέρους του Πρωθυπουργού χρήση υποτιμητικής γλώσσας  και η μη ευαισθησία του στο αυξανόμενο πλειοψηφικό του στυλ, οδήγησαν πολύ γρήγορα σε πανεθνικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης . Η απόφασή του να παρακάμψει προσπάθειες μέσα από την κυβέρνηση για να εκτονωθεί η κρίση και αντίθετα να καταφύγει στην αστυνομική καταστολή τους επιδείνωσε περαιτέρω την εσωτερική πολιτική κατάσταση .
Στη συγκεκριμένη περίπτωση επίσης, απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε ένα ευρύ φάσμα συνωμοτών που ζηλεύουν «τη δημοκρατία της Τουρκίας και τις οικονομικές της επιδόσεις» και δεν έδωσε καμία ένδειξη διάθεσης για προσαρμογές στην ουσία ή το ύφος των πολιτικών του .

Η εικόνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επίσης έχει  συγκεντρώσει κάποια εμφανή χτυπήματα . Καθώς η Αραβική Άνοιξη έγινε βίαιη, τόσο στην Αίγυπτο και τη Συρία , η τουρκική κυβέρνηση κατήλθε  κατηγορηματικά σε υποστήριξη της μιας πλευράς έναντι της άλλης. Στην περίπτωση της Συρίας, η Τουρκία έσπασε τις σχέσεις με το καθεστώς, παραχωρώντας ανεπιφύλακτα στήριξη στην αντιπολίτευση και άνοιξε τα σύνορά της σε κατατρεγμένους πρόσφυγες. Καθώς η προσδοκία ότι το συριακό καθεστώς θα κατέρρεε  κάτω από τις κατασταλτικές πολιτικές του δεν πραγματοποιήθηκε, η Τουρκία ένεκα της εμπλοκής της άρχισε να θεωρείται ως μέρος του προβλήματος στη Συρία. Στην Αίγυπτο, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε την στρατιωτική επέμβαση ως πραξικόπημα. Ο πρεσβευτής της σύντομα αποβλήθηκε από το Κάιρο.
Η συριακή κρίση έχει τεντώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ, το Ιράν καθώς και με τη Ρωσία, κάθε μια από τις οποίες υποστηρίζει το καθεστώς .

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν κατάφερε να αποξενώσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, κατηγορώντας τες για επιδείνωση της ανθρώπινης τραγωδίας, με το να παραλείψουν να παρέμβουν πιο αποφασιστικά κατά του συριακού καθεστώτος. Αυτό συνοδεύτηκε από προσπάθειες του να αποφύγει την ΕΕ. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα πλησιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αιτήματα να δεχθεί την Τουρκία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και στην Τελωνειακής Ένωσης της Ευρασίας. Και οι δύο οργανισμοί αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυταρχικές κυβερνήσεις. Σε μια εποχή που ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ουκρανών διαδήλωναν ενάντια στις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και υπέρ της ΕΕ, η στάση του Ερντογάν έχει σηκώσει τα φρύδια εντός και εκτός Τουρκίας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει πολλές κριτικές  να υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με «μηδέν γειτονικές χώρες  χωρίς προβλήματα» από «μηδενικά προβλημάτα με τους γείτονες».
Έχουν, επίσης, τονίσει πως η «ήπια δύναμη» της Τουρκία και το «μοντέλο» της εικόνας της έχει βαθειά υπονομευτεί. .

Το σκάνδαλο διαφθοράς και η σύγκρουση με το κίνημα Γκιουλέν είναι πιθανό να επιδεινώσει την αυξανόμενη αστάθεια και αναταραχή στη χώρα . Η κυβέρνηση …συνεχίζει να εξαγνίζει από τις τάξεις του κόμματος και του κρατικού μηχανισμού από τους Γκιουλενιστές...Ο πρωθυπουργός ελπίζει επίσης να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του και την εκλογική βάση , παρουσιάζοντας το σκάνδαλο ως συνωμοσία κατά των επιτυχιών της Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάαν. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο αυτή  η νέα στρατηγική της απόρριψης της οικοδόμησης συμμαχιών και προχωρώντας μόνος, θα τον αποζημιώσει και θα του εξασφαλίσει  ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, καθώς προετοιμάζει τον εαυτό του για τις επερχόμενες τοπικές, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, όμως, η προσοχή της κυβέρνησης θα είναι αποσπασμένη από την αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεις της οικονομικής, της πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής. Θα χρειαστεί  μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που η Τουρκία να μπορεί να ανακτήσει την παλαιότερη εικόνα της ως «μοντέλο» για την περιοχή και να βοηθήσει με την «ήπια δύναμη» της να μετατραπεί σε χώρο  μεγαλύτερης σταθερότητας και ευημερίας. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων, ανεξάρτητα από το ότι είναι υποστηρικτές του Ερντογάν και του Γκιουλέν , για να βεβαιωθούν ότι η Τουρκία δεν θα χάσει ό, τι έχει απομείνει από τη δημοκρατία, τον οικονομικό δυναμισμό και τη σταθερότητά.

 

 

Του Kemal Kirişci 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS