Αποτίμηση της Επίσκεψης Ολάντ στην Τουρκία ( An Assessment of Hollande's visit to Turkey)

 

 

English text at the end

  

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ , στην πρώτη προεδρική επίσκεψη στην Τουρκία εδώ και 22 χρόνια, δήλωσε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμνντουλάχ Γκιουλ , ότι η χώρα του, η οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες σε τέσσερα κεφάλαια, στηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επίσης, αν και έχουν υπογράψει διάφορες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ και το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων παραμένουν αγκάθι στις γαλλοτουρκικές σχέσεις . Ποια είναι λοιπόν η αποτίμηση του αποτελέσματος της επίσκεψης αυτής;

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος ναι μεν ήταν θετικός στο θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, σε αντίθεση με τον Σαρκοζί που ήταν υπέρ μιας προνομιακής σχέσης, αλλά  το παραπέμπει στο μέλλον και σε προϋποθέσεις. Ο Ολάντ επίσης, αντανακλώντας το γενικότερο αίσθημα στη χώρα του, καθώς και σε άλλα μέλη της ΕΕ , ναι μεν εξέφρασε γενικά υποστήριξη στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων νέων κεφαλαίων, αλλά δεν έδωσε καμία πιθανή ημερομηνία για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντ' αυτού, υπογράμμισε ότι είναι το γαλλικό κοινό που θα αποφασίσει για το αν η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ σε δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

 

Απαντώντας στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου, ο  Γκιουλ επανέλαβε  την ίδια άκαμπτη τουρκική στάση επί του θέματος, που βασικά είναι αυτή που δημιούργησε όλα τα εμπόδια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε δηλαδή ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν ένας «στρατηγικός στόχος» για την Τουρκία, και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να βλέπει να της προβάλλονται εμπόδια στην πορεία της για ένταξη στην Ένωση . Δεν έδειξε όμως καμία ένδειξη ως προς το πώς η Τουρκία θα βοηθήσει στην άρση αυτών των εμποδίων που βασικά είναι  αποτέλεσμα  της δικής της πολιτικής, περιλαμβανομένης και της στάσης της απέναντι στην  Κύπρος . Διαφορετικά, πρόσθεσε ο Γκιουλ , πιθανόν και οι Τούρκοι οι ίδιοι να μην επιλέξουν την ένταξη,  όταν οι συνομιλίες τελικά τελεσφορήσουν. 

 

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος έχει τα δικά του προσωπικά προβλήματα την περίοδο αυτή,  πραγματοποιείται σε μια εποχή που το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πολύ βαρύ, καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει την τουρκική κυβέρνηση. Σ’ αυτή την κρίση κυβερνητικής διαφθοράς,  ο Πρωθυπουργός Ερντογάν απάντησε με μετακινήσεις δικαστών, εισαγγελέων και  αστυνομικών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν αναμεμειγμένοι  και στις ανακρίσεις. Επίσης, για την καταστολή των αντιδράσεων,  το τουρκικό πολιτικό καταστημένο προχώρησε σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και σε σοβαρές παραβιάσεις  ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τους δημοκρατικούς  κανόνες  και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την αρχήν της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.  Ωστόσο, αν η Τουρκία δείξει απροθυμία να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις αυτές, η πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα είναι και πάλιν μετ' εμποδίων.

 

Η Τουρκία και η ΕΕ άρχισαν τις ενταξιακές συνομιλίες το 2005 με 35 κεφάλαια υπό διαπραγμάτευση, αλλά λόγω αντιδημοκρατικών μεθόδων της Άγκυρας στο εσωτερικό, έχει σημειωθεί μόνο πολύ μικρή πρόοδος. Από τα 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων  με την ΕΕ, η Κύπρος , η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα ένεκα της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου εδάφους της από την Τουρκία, εμποδίζει το άνοιγμα των έξι . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει άλλα οκτώ,  λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης στην περίπτωση της Κύπρου, που αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της. Η  Γαλλία επίσης μπλοκάρει  άλλα τέσσερα (ήταν πέντε προηγουμένως).

 

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αδρανοποιήθηκαν  πριν περίπου τριάμισι χρόνια,  μετά που  η  τουρκική κυβέρνηση κατέστειλε με εξαιρετική βιαιότητα διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες άρχισαν και πάλι στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο μετά την άρση του γαλλικού βέτο στη συζήτηση του κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική και με τη συγκατάθεση και των υπολοίπων μελών. Το γεγονός αυτό  -δεδομένης και της κάπως διαφορετικής στάσης  Ολάν απέναντι στην Τουρκία - δημιούργησε τουρκικές ελπίδες ότι η Γαλλία θα άρει  την ένσταση της για το άνοιγμα και των υπολοίπων τεσσάρων κεφαλαίων.  Ορισμένοι Τούρκοι ακόμη έτρεφαν ελπίδες ότι η επικείμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία,  προσφερόταν ως καλή ευκαιρία για μια τέτοια γαλλική χειρονομία .

Ωστόσο , ο Πρόεδρος Ολάντ κατά την επίσκεψή του εκεί άφησε αναπάντητο το ερώτημα που του τέθηκε κατά πόσο το Παρίσι θα άρει το μπλοκάρισμα των τεσσάρων από τα 35 κεφάλαια . Αντ 'αυτού, επέμεινε να υποδεικνύει ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συνέχιση της διαδικασίας αυτής θα βοηθήσει την Τουρκία στα ζητήματα που αφορούν το  διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας .

Πέραν των ανωτέρω, η Άγκυρα και το Παρίσι συνεχίζουν να έχουν διαφορές  στο θέμα των ενεργειών της Γαλλίας για  ποινικοποίηση της άρνησης παραδοχής του ότι οι Αρμένιοι υπέστησαν γενοκτονία στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ολάντ, ο οποίος είχε υποστηρίξει την ποινικοποίηση της άρνησης αυτής , απέφυγε να εξηγήσει πώς η κυβέρνησή του σκοπεύει να δράσει, λέγοντας αντ 'αυτού ότι το Παρίσι " θα κάνει το σωστό » και « ό, τι απαιτεί ο νόμος."

Παρά τις διαφορές σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων , ο Γκιουλ και ο Ολάντ, συμφώνησαν ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να βελτιωθούν, φθάνοντας σε όγκο 20 εκατ. ευρώ ετησίως . Επίσης , περισσότερες από δέκα συμφωνίες, μεταξύ άλλων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των μεταφορών και της άμυνας, έχουν υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η γαλλική GDF Suez , σε κοινοπραξία με την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries Ltd και Itochu Corporation, θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στην επαρχία Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας με εκτιμώμενο κόστος της τάξης των $ 22 δισεκατομμυρίων.

 

Συνεπώς με εξαίρεση τις εκφρασθείσες καλές προθέσεις του Γάλλου Προέδρου στο θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – υπό προϋποθέσεις - , του ανοίγματος ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και των εμπορικών συμφωνιών  που έχουν υπογραφεί, καμία δραματική πρόοδος δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί επί άλλων ουσιαστικών θεμάτων  κατά την επίσκεψη Ολάντ στις γαλλοτουρκικές σχέσεις.  Διαφορές σε σημαντικά θέματα, περιλαμβανομένης και της γενοκτονίας ων Αρμενίων, συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.  Όμως η γαλλική κυβέρνηση, δεδομένων και των οικονομικών δυσκολιών της χώρα, πιθανό να είναι πιο προσεχτική στους χειρισμούς και στις δηλώσεις της όσον αφορά την Τουρκία, για να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στον εμπορικών τομέα.

 

 

 

 

ENGLISH TEXT

 

 

AN ASSESMENT OF HOLLANDE’S VISIT TO TURKEY

 

 President of France Francois Hollande, on the first presidential visit to Turkey in 22 years, said yesterday in a joint press conference with Turkish President Abdullah Gül, that his country, which still blocks accession talks on four chapters, backed continuation of Turkey's European Union membership process. However, although they have successfully signed various trade agreements, differences between the two countries on EU accession talks and the Genocide of Armenians still remain. 

 

The French President, departing from his predecessor’s stand in favour of a special relationship of Ankara with EU, rather than full membership, he stressed that he sees positively Turkish accession to the Union in the future, based on the fulfillment of various conditions. At the same time, Francois Hollande, reflecting the existing mood in his country, as well as in other EU members, he may have expressed support for the opening of talks on new chapters, but he gave no possible date for Turkish accession to the EU. Instead, he underlined that it is the French public that will decide on whether Turkey should become a member of the EU in a referendum after the conclusion of the talks. 

 

Responding to the French President’s statement, Gül reemphasized the same uncompromising Turkish stand on the issue that created all the obstacles in Ankara’s negotiating process with the EU so far. He reiterated that EU's membership was a “strategic goal” for Turkey, and he underlined that Ankara does not want to see any more obstacles being raised in Europe on its path towards accession. He showed no sign as to how Turkey will help towards removing these obstacles which are the product of its policies, including the Cyprus’ issue. Otherwise, he added, Turkish people may not opt for membership as well, when the talks are finally concluded. 

 

Hollande, who is undergoing a personal agony in his private life this period, he is visiting Turkey at a time when the internal political climate in the country is very heavy, as it is in the midst of a corruption scandal that hit the Turkish government. Erdogan responded to a corruption probe by reassigning judges, prosecutors and police officials.  Many undemocratic practices were implemented by the regime and violations of human rights were exercised. 

 

The EU has warned Ankara repetitively that it should uphold democratic rule, and human right values, the principles of separation of powers and the independence of judiciary. If Turkey shows unwillingness to respond positively to such calls, it will probably make negotiations with EU more difficult to proceed. 

 

Turkey and the EU began accession talks on 35 negotiating chapters in 2005, but because of Ankara’s undemocratic methods, there has been very little progress since then amid opposition to Turkish membership in some EU countries, including France, and the unresolved Cyprus dispute. Out of the 35 chapters in the EU rulebook, Cyprus, which is in conflict with Ankara over the occupation of its northern territory by Turkey, is blocking the opening of six. The European Commission is blocking eight because of Turkey's trade ban on Cyprus, and France is blocking another four ( they were five before). 

 

The negotiations with Turkey came to a stop three and a half years ago, after the Turkish government violent crackdown on pro-democracy protesters in Istanbul. Talks were resumed again in Brussels last November following the opening of one of the chapters on regional policy that was blocked by Paris. This raised Turkish hopes that France under Holland’s presidency will  withdraw its objection to the opening of the other four chapters. The Turks considered the forthcoming visit by Francoise Hollande to Turkey as a good opportunity for such a French gesture. 

 

However, Hollande on his visit left unanswered the question on whether Paris will lift its blockade on the other four of the 35 chapters. Instead, he insisted that the accession process must proceed; noting that continuation of the process will help Turkey deal with issues of separation of powers and independence of judiciary. 

 

Also, Ankara and Paris are at odds over French attempts to criminalize denial of claims that Armenians were subject to genocide at the hands of the Ottoman Empire. During the press conference Hollande, who had supported the criminalization of such denial, refrained from explaining how his government plans to act, saying instead that Paris “will do the right thing” and “whatever the law requires.” 

 

Despite the differences regarding Turkey's EU accession process and the issue of Armenian genocide, Gül and Hollande both agreed that bilateral trade ties should improve, reaching a volume of 20 million euros annually. Also, more than 10 agreements, including in the fields of nuclear energy, transportation and defense, have been signed during the visit. France's GDF Suez, in a consortium with Japan's Mitsubishi Heavy Industries Ltd and Itochu Corporation, will build Turkey's second nuclear power plant in the Black Sea province of Sinop at an estimated cost of $22 billion. 

 

Thus, in assessing the outcome of the French President’s visit to Ankara, one may conclude that: Besides the substantial trade agreements, and the opening of one chapter in the negotiations with EU,  as well as Hollande’s  more positive approach to Turkey’s accession to EU, based on conditions, essential differences still remain between the two countries on a number of issues. However it is quite probable that the French government in view of the economic difficulties of the country as well, will probably exhibit a more cautious approach on issues concerning Turkey, in order not to place at risk the valuable trade agreements signed during the Presidential visit.

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS