Δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία με τη Ρωσία - Give diplomacy with Russia a chance

  

ENGLISHTEXTATTHEEND  

Δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία με τη Ρωσία 

(Οι απόψεις τριών Αμερικανών πρέσβεων) 

Jack F. Matlock, Jack F. Matlock, James F. Collins*

  

  Του James F. Collins 

 Η κρίση στην Ουκρανία έχει παγώσει σχεδόν κάθε επίσημη επικοινωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Η ρωσική αντίδραση στην πολιτική αναταραχή στο Κίεβο – απορρόφηση της Κριμαίας, ένοπλη επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία - και στην αμερικανική ανταπόκριση στις ενέργειες της αυτές έχουν επιφέρει σχεδόν πλήρη κατάρρευση στο συνηθισμένο και τακτικό διάλογο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρωτευουσών έχουν επικεντρωθεί σε προσπάθειες της κάθε πλευράς να πιέζει την άλλη, σε κινήσεις «tit-for-tat», σε διαπεραστικές δηλώσεις προπαγάνδας και στη σταθερή μείωση της επαφής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των κοινωνιών τους.  Αναφορές από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έληξε στο Νιούπορτ της Ουαλίας την περασμένη Παρασκευή, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους  θα ανταποκριθούν στην παρέμβαση και στην άσκηση βίας της Ρωσίας στην Ουκρανία με κλιμάκωση των δικών τους ενεργειών – συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων, ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία σε κράτη πρώτης γραμμής και ενδεχομένως μεγαλύτερη στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από μία από τα ίδια, με ελάχιστη ή καμία διασφάλιση για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


Τι στερείται η δυτική στρατηγική είναι μια εξίσου έντονη διπλωματική προσέγγιση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση για την Ουκρανία  και τους  γείτονες της, ενός μέλλοντος που μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλες τις χώρες στην περιοχή, να αποκαταστήσουν ξανά το σεβασμό στις βασικές αρχές της πολιτικής τάξης στην Ευρώπη και να ανοίξουν το δρόμο για πιο παραγωγικές αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. 
 

 

Όπως πιστεύουν τρεις πρώην πρέσβεις ΗΠΑ που υπηρέτησαν στη Μόσχα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αμερικανική ηγεσία να αναλάβει μια σοβαρή διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών. Κάθε ένας από εμάς έχει δει το υψηλό τίμημα που καταβάλλεται όταν οι σχέσεις και ο διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας καταρρεύσει, όπως συνέβηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανεξαρτησίας της Βαλτικής, στο τέλος της σοβιετικής εποχής, στη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και στην εξέγερση στην Τσετσενία.


Κάθε φορά που κατέρρεαν οι σχέσεις τους, υπήρχε υψηλό κόστος για την υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας, τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όσο και για τους συμμάχους των. Η εμπειρία μάς πείθει ότι η δημιουργική, πειθαρχημένη, σοβαρή ενεργός διπλωματία - από επίσημους και ανεπίσημους φορείς, - παρέχει το μονοπάτι έξω από καταστροφικές κρίσεις και την εξάρτηση από τη βία και τις συγκρούσεις. Τα λεγόμενα «Track 2» - διάλογο μεταξύ των μη κρατικών φορέων, εμπειρογνώμονες και ομάδων ατόμων και από τις δύο πλευρές - μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ένα χρήσιμο ρόλο.

 

Προς το παρόν, ευτυχώς, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο Πέτρο  Ποροσιένκο της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας,  φαίνεται να διατηρείται. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει συζήτηση σχετικά με το πώς να διατηρηθεί ο τερματισμός των μαχών και να αντιμετωπίσθουν τα πολιτικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν για να επέλθει  διευθέτηση διαρκείας.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το χειρισμό αυτού του ανοίγματος με προσοχή. Αλλά αυτή η πιθανή ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί δεν πρέπει να αφεθεί να γλιστρήσει μακριά. Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι απαραίτητος. Οι όροι οποιασδήποτε ανθεκτικής κατάπαυση του πυρός πρέπει, φυσικά, να παρέχουν επαρκή αριθμό διεθνών παρατηρητών, προτιμότερο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, για να διασφαλιστεί ότι καμία πλευρά δεν εκμεταλλεύεται τον τερματισμό των μαχών.

 

Κάθε προσπάθεια για διαρκή συμφωνία πρέπει επίσης να οικοδομεί πάνω στην εύθραυστη πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την αναζήτηση συμφωνίας με βάση τη δίκαιη και ίση μεταχείριση, την επαρκή πολιτική εκπροσώπηση όλων των Ουκρανών, το σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας στο έδαφός της, και τη διεθνή συνεργασία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας.

 

Η σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές αυτές θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία οποιουδήποτε  διαπραγματευτικού αποτελέσματος. Η επανάληψη του τακτικού διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον θα είναι κεντρικής σημασίας για την αποκατάσταση των σχέσεων.

 

Ευτυχώς, η άφιξη στη Μόσχα του νέου πρεσβευτή της Αμερικής, John F. Tefft, παρέχει ένα άνοιγμα για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του διαλόγου. Είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης καριέρας με προϋπηρεσία στη Λιθουανία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, καθώς και στη Ρωσία. Ο κ. Tefft μεταφέρει μαζί του στη Μόσχα την ικανότητα να εκφράσει τις αμερικανικές απόψεις και θέσεις με σαφήνεια και να ακούει και εξηγεί τη ρωσική σκέψη στην Ουάσιγκτον. Η άφιξή του δίνει και στις δύο κυβερνήσεις την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις σχέσεις και να ξεφύγουμε από τη σημερινή πορεία της αντιπαράθεσης.

 

Νέα ώθηση στην αμερικανο-ρωσική διπλωματία θα είναι πρόκληση. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης της Ουκρανίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ύφεσης στις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια. Η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και η αύξηση των εκκλήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών για πιο δυναμική δράση και αυστηρότερες κυρώσεις για την αντιμετώπιση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητα, έχουν αυξήσει την προοπτική για περαιτέρω κλιμάκωση και επιδείνωση στις διμερείς τους σχέσεις. 

 

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι και ηγέτες στην Ουάσιγκτον έχουν αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μια "παραπλήσια ράμπα" για να ξεφύγει από την παρούσα κατάσταση όταν το θελήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν σε αυτή την προσπάθεια, αυτό το ανηφορικό μονοπάτι είναι στρωμένο με πέτρες και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Πρόσθετες κυρώσεις, αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και  κλιμάκωση των μαχών δεν είναι δυνατό από μόνες τους να χαράξουν δρόμο προς τα εμπρός.

 

Μόνο η χρήση της διπλωματίας μπορεί να βοηθήσει τον κ Ποροσιένκο να επωφεληθεί από ένα νέο άνοιγμα και να καθορίσει τις σχέσεις της χώρας του με τους γείτονές του, να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας και να επιτύχει ένα μόνιμο τέλος στην αιματοχυσία. Κυρώσεις και περαιτέρω προσπάθειες κλιμάκωσης της πολιτικής  και στρατιωτικής πίεσης  και εξάρτηση από τη μονομερή δράση, χωρίς τη συνοδεία της διπλωματίας, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να εξασφαλίσει τη συνεχή ταλαιπωρία του λαού της Ουκρανίας.

 

Είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις διπλωματικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβανομένου του νέου  πρεσβευτής μας στη Μόσχα, για να λάβουν ενεργό ηγετική διπλωματική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να θέσουν τις αμερικανικές σχέσεις με τη Ρωσία σε μια νέα, πιο παραγωγική πορεία. 

 

 

*Ο Jack F. Matlock ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση από το 1987 έως 1991.Ο Jack F. Matlock ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία 1993 – 1996. Ο James F. Collins ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία 1997-2001.

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα New York Times

 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 (12.09.2014)

   

 ENGLISH TEXT 

 

Give Diplomacy With Russia a Chance 

Jack F. Matlock, Jack F. Matlock, James F. Collins* 

The crisis over Ukraine has all but frozen official communication between the United States and Russia. The Russian reaction to the political upheaval in Kiev — the absorption of Crimea, and the armed intervention in eastern Ukraine — and the American responses to those actions have brought about a near-complete breakdown in normal and regular dialogue between Washington and Moscow. Relations between the two capitals have descended into attempts by each side to pressure the other, tit-for-tat actions, shrill propaganda statements, and the steady diminution of engagement between the two governments and societies. 

Reports from the NATO summit meeting that ended in Newport, Wales, on Friday indicate that the United States and its allies will respond to Russia’s intervention and violence in Ukraine with an escalation of their own — including further sanctions, enhanced military presence in front-line states, and possibly greater support for Ukraine’s armed forces. This amounts to more of the same, with little if any assurance of better outcomes. 

What the Western strategy lacks is an equally vigorous diplomatic approach to ending this conflict. Diplomatic efforts should aim to provide Ukraine and its neighbors with a future that can sustain peace and security for all countries in the area; re-establish respect for the core principles of Europe’s political order; and open the way for more productive American-Russian relations. 

As three former United States ambassadors who served in Moscow, we believe that the time is right for American leadership in a serious diplomatic effort to achieve these ends. Each of us has seen the high price paid when relations and dialogue between Washington and Moscow break down, as in the effort to prevent Baltic independence at the end of the Soviet era, the Kosovo crisis and the insurgency in Chechnya.

 

Each time relations broke down, there was a high cost to the cause of peace and security for both the United States and Russia, as well as their allies. Our experience convinces us that creative, disciplined, serious active diplomacy — through both official and unofficial channels — provides the one path out of destructive crises and a reliance on violence and confrontation. So-called Track 2 dialogue between nonstate actors — experts and groups of individuals on both sides — can also play a useful role. 

For now, fortunately, a cease-fire agreement announced on Friday by President Petro O. Poroshenko of Ukraine and President Vladimir V. Putin of Russia appears to be holding. It is also encouraging that the parties have begun discussion about how to maintain the halt in fighting and address the political issues that will have to be tackled to bring about a lasting settlement. 

There is ample reason to treat this opening with caution. But this potential opportunity should not be allowed to slip away. This is a moment when American leadership will be essential. The terms of any durable cease-fire must, of course, provide for adequate numbers of international observers, most appropriately from the Organization for Security and Cooperation in Europe, to ensure that no side exploits the halt in fighting. 

Any lasting agreement must also build on the fragile political process begun over the weekend. That process must involve the search for agreement on fair and equal treatment, and adequate political representation, of all Ukrainians; on respect for Ukraine’s sovereignty over its territory; and on international cooperation to rebuild Ukraine’s economy. 

Firm and unwavering support by the United States for these principles will be critical to the success of any negotiated outcome. The resumption of regular dialogue between Moscow and Washington will be central to the restoration of relations. 

Fortunately, the arrival in Moscow of America’s new ambassador, John F. Tefft, provides an opening to enhance communication and dialogue. A seasoned career diplomat with previous service in Lithuania, Georgia and Ukraine, as well as Russia, Mr. Tefft brings to Moscow a capacity to express American views and positions clearly and to listen to and explain Russian thinking to Washington. His arrival gives both governments an opportunity to rebuild relations and to move away from the present path of confrontation. 

Reinvigorating American-Russian diplomacy will be challenging. The negative effects of the Ukraine crisis are part of a broader downturn in relations over the last few years. The escalation of violence in Ukraine, and rising calls among Europeans and Americans for more forceful action and tougher sanctions to confront Russian military activity, have increased the prospect for further escalation and a further downturn in bilateral relations. 

Although spokesmen and leaders in Washington have suggested that Russia has an “off ramp” to extricate itself from the present situation and the United States is ready to cooperate in that effort, this uphill path is strewn with rocks and largely uncharted. Additional sanctions, increased military pressure and battlefield escalation will not, by themselves, help define a way forward. 

Only the use of diplomacy can help Mr. Poroshenko take advantage of new openings to define his country’s relations with its neighbors, restore Ukrainian sovereignty and effect a permanent end to the bloodshed. Sanctions and further efforts to escalate political and military pressure, and reliance on unilateral action without accompanying diplomacy, would all but assure continued suffering for the people of Ukraine. 

It is time for the United States to use its diplomatic assets, including our new ambassador in Moscow, to take active leadership of diplomatic efforts to resolve the crisis over Ukraine and set American relations with Russia on a new, more productive course. 

 

*Jack F. Matlock Jr. was the United States ambassador to the Soviet Union from 1987 to 1991.Thomas R. Pickering was the United States ambassador to Russia from 1993 to 1996, and James F. Collins from 1997 to 2001. 

This article was originally published in the New York Times  

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS