ΦΩΚΑΪΔΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 3.000 ΣΥΟΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΜΑΧΗ Η Ε.Φ

ΦΩΚΑΪΔΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 3.000 ΣΥΟΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΜΑΧΗ Η Ε.Φ


«Όχι απλά πιο έτοιμη αλλά πολύ πιο αξιόμαχη και πολύ πιο αποτελεσματική  και σύγχρονη για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου ότι θα είναι μετά τη μείωση της θητείας και τη πρόσληψη των ΣΥΟΠ, σχολιάζοντας την μελέτη του ΚΚΣΜ. 

Οι επισημάνσεις αυτές του κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης έγιναν σε πρόσφατη εκπομπή του SigmaTVστο πρόγραμμα «Μεσημέρι και Κάτι» (1/7/2016).

Ολόκληρες οι σχετικές αναφορές του κ. Υπουργού για τη μελέτη έχουν ως ακολούθως: 

«Δεν έχω διαβάσει ενδελεχώς τη μελέτη του κ. Αριστοτέλους, αλλά εκ πρώτης  όψεως από κάποια που έχω δει δεν έχει τα ακριβή στοιχεία.  Θα τον καλέσουμε βεβαίως για να του δώσουμε τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου και τα συμπεράσματα να είναι αυτά τα οποία συνάδουν με τις πραγματικότητες. Διότι από μια πρώτη ματιά που είχα δει κάνει μια υπόθεση εργασίας η οποία είναι λανθασμένη,  ότι είχαμε 4000 εθνοφρουρούς . Δεν έχουμε 4000, απολύονται 3000 και προσλαμβάνονται άλλες 3000, αλλά από αυτούς που απολύονται οι 500 είναι άοπλοι, είναι Ι3 και Ι4 . 

Ύστερα στην κατάταξη των κληρωτών δεν γίνεται κανένας σωματομετρικός έλεγχος. Δεν  υπάρχει καμία προϋπόθεση. Όλοι κατατάσσονται. Συνεπώς πώς είναι δυνατό όταν προσλαμβάνοντα 3000 με σωματομετρικές μετρήσεις, με υγειονομικές εξετάσεις για να είναι Ι1 Ι2 κάποιοι εξ αυτών να έχουν και πτυχίο τα οποία θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο κατάλληλο σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Αλλά πέραν από αυτό θα πρέπει κάποιος να πει και το άλλο ότι περίπου 800 κάθε χρόνο κληρωτοί απευθύνονται στην Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων  προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής τοποθέτησης για λόγους υγείας, οικογενειακούς ή κοινωνικούς, κοντά στα σπίτια τους. Για παράδειγμα ένας Παφίτης που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα απευθύνεται στην Επιτροπή και κατά ποσοστό 35 με 40% πρέπι να σας πω ότι ικανοπιούνται τα αιτήματά, που σημαίνει ότι ενώ υπάρχει ανάγκη στη Λευκωσία στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός αναγκαστικά μέσα από τις διαδικασίες και αφού περάσουν από τον έλεγχο του Τμήματος Ευημερίας και όλα αυτά είναι ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί, είτε στη Λεμεσό είτε στη Πάφο. 

Αυτό δεν θα γίνει με τους ΣΥΟΠ. Αν ένας Παφίτης ΣΥΟΠ για παράδειγμα που θα βρεθεί στον κατάλογο των επιτυχόντων στο τέλος, τοποθετηθεί στη Λευκωσία, διότι στη Λευκωσία υπάρχουν θέσεις και δεν επιθυμεί, δεν υπάρχει καμία διαδικασία προκειμένου να τοποθετηθεί στην Πάφο. Εάν δεν υπάρχουν θέσεις στην Πάφο θα τοποθετηθεί εκεί που υπάρχουν θέσεις . Εάν δεν τον ενδιαφέρει τότε θα παραιτηθεί και θα προσληφθεί ο επόμενος Λευκωσιάτης ο οποίος  θα τον βολεύει επαγγελματικά. Είναι εργαζόμενοι πλέον αυτοί. Δεν είναι Εθνοφρουροί προκειμένου να τυγχάνουν μέσα από Επιτροπες διευκολύνσεις είτε για οικογενειακούς λόγους, είτε για προστάτες κάποιας οικογενείας, είτε για ορφανά. Είναι μια σειρά από κατηγορίες που μέσα από την Επιτροπή  Κοινωνικών προβλημάτων  εξετάζονται  – μάλιστα με μια σύνθεση πλέον που δεν είναι διορισμένη, κατόπιν κλήρωσης με αξιοκρατικές διαδικασίες, αλλά ναι με πολλή ευαισθησία. 

Οι εργαζόμενοι  όμως είναι επιλογή. Είναι μια θέση εργασίας.  Εάν κάποιος δεν βολεύεται με την τοποθέτηση του εκεί που υπάρχουν οι ανάγκες  απλούστατα θα παραιτηθεί και θα μπαίνει ο επόμενος.  Δεν είναι υποχρεωτικό είναι επιλογή. 

Έχω μείνει  σ’ αυτά. Δεν έχω  πει για τη φυγοστρατία. Δεν πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι μέσα από αυτή τη ρύθμιση αντιμετωπίζεται. Έχουμε ήδη έμπρακτα αποτελέσματα. Πολλοί οι οποίοι βρίσκοντο σε αναβολές έρχονται να καταταγούν διότι έχουμε βάλει στο Νομοσχέδιο που βρίσκεται στην Βουλή ότι μέχρι 2019 αν δεν καταταγούν θα πρέπει να κάνουν επιπρόσθετους τέσσερεις μήνες. Άρα πέραν αυτού αναμένουμε και μείωση της  φυγοστρατίας που μαζί με τη μείωση των γεννήσεων τα επόμενα χρόνια θα μας έπαιρνε σε μια δύναμη  κάτω από 1.500. 

Συνεπώς δεν θα επιχειρηματολογήσω για το γεγονός ότι ένας επαγγελματίας που εξειδικεύεται σε σύγχρονα οπλικά συστήματα που θα συσσωρεύσει τη γνώση, και εν πάση περιπτώσει θα είναι η δουλεία του, είναι κατά ξεκάθαρο τρόπο πιο αξιόμαχος ποιοτικά από τον  μέσο  κληρωτό.  Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Συνεπώς θεωρώ ότι όταν δοθούν τα κατάλληλα στοιχεία και υπάρξει και η ενημέρωση, τα συμπεράσματα ανάλογων μελετών νομίζω ότι δεν θα ήταν αυτά τα οποία έχουν παρουσιαστεί διότι προφανώς δεν υπάρχει και σωστή ενημέρωση.  

 Όμως θα καλέσουμε τον κ. Αριστοτέλους γιατί ξέρετε πάντοτε όλες οι μελέτες είναι χρήσιμες γιατί βοηθούν στο να γίνεται ένας διάλογος να ξεκαθαρίζουν τα θέματα και μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων να κάμνουμε βήματα μπροστά. 

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών. Η μεταρρύθμιση είναι αυτό το οποίο μας σώζει. Η στασιμότητα είναι ο κίνδυνος. Το να παραμένουμε στα ίδια χωρίς να αλλάζουμε είναι που αποτελεί το πρόβλημα. Η μεταρρύθμιση παντού είναι η μόνη συνταγή επιβίωσης. Και όταν γίνονται ανάλογου μεγέθους αλλαγές όπως αυτή που επιχειρούμαι τώρα είναι φυσικό να υπάρχουν και αντιδράσεις  από αυτούς που επηρεάζονται, από αυτούς που ενδεχομένως είχαν παραστάσεις που έχουν αφετηρία το παρελθόν.

Δεν αναφέρουμε στον κ. Αριστοτέλους. Αναφέρομαι σε κριτικές που είχαν ακουστεί στο προηγούμενο διάστημα, τους προηγούμενους μήνες και από άλλους που έλεγαν ότι ούτε 300 δεν θα βρούμε να έρθουν να επιδείξουν ενδιαφέρον».


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS