Συνέντευξη Άριστου Αριστοτέλους στο «Φιλελεύθερο» για τις εξελίξεις στη Συρία

Συνέντευξη Άριστου Αριστοτέλους, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, στο «Φιλελεύθερο» για τις εξελίξεις στη Συρία

1. Πώς εξηγείται η στάση Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία;

Ο Ομπάμα είχε αυτοπαγιδευθεί, από κόκκινες γραμμές, που έθεσε για στρατιωτική δράση εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. Τώρα που έχουν χρησιμοποιηθεί, δοκιμάζεται διεθνώς η συνέπεια και το κύρος του ιδίου και των ΗΠΑ αν δεν ανταποκριθούν.

2. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η ρωσική πρόταση;

Η ρωσική πρόταση για χημικό αφοπλισμό της Συρίας, αν και τεχνικά δύσκολη, έδωσε διέξοδο στην κρίση. Περιόρισε τα περιθώρια Ομπάμα για στρατιωτική δράση, αλλά αύξησε και τα διλλήματα του γιατί ενισχύει την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, ενώ δεν λύει το πρόβλημα συνέπειας και κύρους των ΗΠΑ.

3. Ποιες οι επιλογές Ομπαμα;

Θα ασχοληθεί με προώθηση της ρωσική πρότασης, επιμένοντας σε όρους και χρονοδιαγράμματα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εάν το καθεστώς Ασσαντ δεν συμμορφωθεί. Ταυτόχρονα θα προσπαθεί για ευνοϊκή στάση του Κογκρέσου.

4. Έχει εκλείψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία;

Επί του παρόντος έχει υποχωρήσει, όμως θα συνεχίσει να υπάρχει ενόσω υφίσταται η συριακή κρίση, η οποία έχει πολλές φάσεις ακόμη να περάσει.

5. Κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα έχει επιδράσεις σε ολόκληρη την περιοχή;

Ναι, ιδιαίτερα αν τυχόν ανατροπή του Ασσαντ τη διαδεχτεί το χάος και ο εξτρεμισμός. Θα υπάρξουν πολλαπλές επιδράσεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις και προφανώς αστάθεια και μακροχρόνιοι κίνδυνοι.

6. Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από την Συρία σε περίπτωση πολέμου;

Περισσότερο οικονομικά και τουριστικά. Στρατιωτικά, δεδομένου ότι η Βρετανία θα απέχει από τις επιχειρήσεις, η κύρια εμπλοκή της Κύπρου θα ήταν μέσω των κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων παρακολούθησης των βρετανικών βάσεων.

7. Πρέπει να ανησυχούμε μια που βρισκόμαστε στο βεληνεκές των μη συμβατικών όπλων της;

Νομίζω όχι. Ακόμη και εμπλεκόμενη να ήταν η Κύπρος - μέσω των βρετανικών βάσεων – τυχόν συριακό κτύπημα είναι μη παραγωγικό και απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Υπάρχουν πιο ωφέλιμοι στόχοι αλλού για τους Σύριους.


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS