Κλινικά νεκρή η αίτηση ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Κλινικά νεκρή η αίτηση ένταξης  

στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

  

 Του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους*  

Η υποβολή αίτησης ένταξης στο Νατοϊκό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη,  που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται να είναι κλινικά νεκρή  ή καλύτερα να έχει τεθεί σε αμερικανικό και ευρωπαϊκό αναπνευστήρα, μετά από ενάμισι σχεδόν χρόνο διακυβέρνησης  - χωρίς να έχει καν ακόμη η αίτηση υποβληθεί. 

 

Η θέση της κυβέρνησης επί του προκειμένου ήταν αρκετά σαφής από την αρχή. Σε ομιλία του στη Διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ στις 24.11.2012 ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε ότι: «Η νέα κυβέρνηση δεν θα διακατέχεται από αντι-Ευρωπαϊκά σύνδρομα»  και ότι «θα υποβάλουμε άμεσα αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Την ίδια διαβεβαίωση έδινε αργότερα ενώπιον της Κυπριακής Βουλής στις 28.02.2013,  μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ως μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του. 

 

Βέβαια στην πορεία η κυβέρνηση άρχισε να βρίσκεται  αντιμέτωπη με τις ωμές πραγματικότητες στο ΝΑΤΟ επί του θέματος, καθώς και με τον παράγοντα Τουρκία, τα οποία επανειλημμένως επισημάναμε και αναλύαμε χωρίς να εισακουόμαστε. Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεώθηκαν  έτσι να αλλάξουν τη ρητορική και τις προσεγγίσεις τους, αλλά πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων και των ανακοινώσεων τους δύσκολα μπορούσαν να κρυφτούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι προσπάθειες τους. Το θέμα της άμεσης υποβολής αίτησης ένταξης έστω και αν η Τουρκία την απέρριπτε («Θα κερδίζαμε τουλάχιστο τις εντυπώσεις» έλεγαν) έπαψε σύντομα να υφίσταται και ο  Κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης με δηλώσεις του στις 12. 04. 2014, σηματοδοτούσε  αναδίπλωση στην πολιτική αυτή: Η Κύπρος, είπε, είναι έτοιμη να καταθέσει την αίτηση της, ωστόσο «εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι να κατατεθεί η αίτηση προτού ωριμάσουν τα πράγματα, για να μην ασκήσει βέτο η Τουρκία. «‘Αν η Τουρκία ασκήσει βέτο» - πρόσθεσε – « θα λήξει άδοξα αυτή η προσπάθεια, η οποία θέλουμε να είναι πετυχημένη και άρα κάνουμε υπομονή». 

 

Όμως αυτό που καταδεικνύει ότι το όλο ζήτημα έχει πια οδηγηθεί σε αδιέξοδο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν προχώρησε ακόμη σε υποβολή αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Είναι πάνω απ’ όλα, το ότι το μόνο καταφύγιο που προφανώς της απέμεινε, αφού εξάντλησε τις προσπάθειες της,  είναι να ζητά από άλλους να της πουν  - αν της πουν –πότε και αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης, ανάλογα με τις προθέσεις της Τουρκίας! Ο κ. Κασουλίδης ήταν πολύ σαφής επί του προκειμένου όταν σε συνέντευξη του στον «Πολίτη» (25.05.2014) δήλωνε ότι «έχω ζητήσει προσωπικά από τον κ. Κέρι και την κα Άστον να μας πουν πότε να υποβάλουμε αυτή την αίτηση, έτσι ώστε όταν την υποβάλουμε να μην εισπράξουμε ένα ξεκάθαρο βέτο από την Τουρκία. Προτιμούμε να δουλεύουμε προς εκείνη την κατεύθυνση μέχρις ότου τα πράγματα ωριμάσουν». 

 

Ωστόσο ούτε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ούτε και η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, πρόκειται να πουν στην κυπριακή πλευρά ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει, ότι δεν θα υπάρξει τουρκικό βέτο και άρα μπορεί να υποβάλει την αίτηση της για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.  Η  Άγκυρα  για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους είναι απίθανο να συγκατατεθεί στο θέμα αυτό, είτε πριν, είτε μετά από μια λύση στο Κυπριακό. Εξάλλου, «δεν γνωρίζουμε κανένα κράτος Κύπρος» λέει συχνά η τουρκική πλευρά.  Η παράκληση λοιπόν του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών προς Κέρι και Άστον δεν δίνει ουσιαστική διέξοδο ή λύση στο πρόβλημα αυτό, απλά θέτει ένα ζήτημα, που προφανώς είναι ήδη κλινικά νεκρό,  σε αμερικανικό και ευρωπαϊκό αναπνευστήρα.

 

(05.06.2014)

 

 *Τέως Βουλευτής, 

  Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής 

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 

hppt://strategy-cy.com

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS