Συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν και αχρείαστες υπερβολές

 Συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν και αχρείαστες υπερβολές

 

 Του Άριστου Αριστοτέλους   

 Είναι φυσικό η εκάστοτε κυπριακή ηγεσία να επιδεικνύει ενεργητικότητα στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας της και να προβάλλει τη δράση της. Είναι όμως κάτι το διαφορετικό η τυχόν έφεση για εσωτερική κατανάλωση και για δημιουργία εντυπώσεων να παρασύρει σε υπερβολές. 

Ο λόγος για την τελευταία συνάντηση  του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Πούτιν  κατά τη διάρκεια της 10ης Διάσκεψης Ασίας – Ευρώπης στο Μιλάνο. Η κυπριακή πλευρά  προέβαλε τη συνάντηση αυτή ως πολύ σημαντική - μακράς διάρκειας – όπως και τη συνομιλία που είχαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες στη διάρκεια γεύματος,  όπου ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ήταν έντονα καταδικαστικός των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Αν και δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη δήλωση από ρωσικής πλευράς, δεν είναι η στάση της Ρωσίας που τίθεται εδώ υπό εξέταση. Η αναφορά αφορά τον τρόπο προβολής  της συνάντησης από επίσημης κυπριακής πλευράς η οποία επιδιώκει να μεταφέρει την εικόνα ότι παρά την αμερικανόστροφη και φιλονατοϊκή πολιτική της και παρά την υποστήριξη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσία, οι σχέσεις παραμένουν άριστες. Επίσης ότι η Μόσχα είναι σταθερά στο πλευρό της Κύπρου.

 

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα όσον αφορά τη συνάντηση καθ΄ εαυτό; Η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωση της αναφέρει λεπτομερώς ότι στα πλαίσια της Διάσκεψης ο πρόεδρος Πούτιν είχε διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, πρόγευμα και γεύμα εργασίας με τον ιταλό πρωθυπουργό, ξανά με τη Γερμανία και τη Γαλλία παρόντος του  πρόεδρου της Ουκρανίας, καθώς και τον Καγκελάριο της Αυστρίας. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πολύ καυτά θέματα να συζητήσει μαζί τους που αφορούσαν κυρίως το Ουκρανικό και το θέμα των προμηθειών και της τιμής του φυσικού αερίου όπως και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Άλλες παράπλευρες λιγότερο σημαντικές συναντήσεις είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, τον πρόεδρος της Κομισιόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας, βραχεία συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας και με το Γραμματέας του κόμματος LegalΝordτης Ιταλίας. Καμία αναφορά δεν γίνεται σε μακράς ή σύντομης διάρκειας συνάντηση ή συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου. 

 

Ο λόγος είναι γιατί Αναστασιάδης και Πούτιν απλώς βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι στη διάρκεια του δείπνου των συνέδρων, μετά την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου και προφανώς,  όπως είναι φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις,  αντάλλαξαν μεταξύ τους κουβέντες. Σίγουρα καλά έκανε ο Κύπριος πρόεδρος να του μιλήσει για τις σχέσεις των δύο χωρών και να τον ενημερώσει για τις τουρκικές απειλές. Καλά έκανε ακόμη αν ο ίδιος επεδίωξε να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν.  Δεν ήταν όμως, όπως αφέθηκε να εννοηθεί,  είτε διμερής συνάντηση, είτε δείπνο εργασίας μεταξύ των δύο,  ούτε ακόμη και τόσο μεγάλης διάρκειας η συζήτηση γιατί εκτός από τη δυσκολία του Ρώσου ηγέτη με τα αγγλικά, στο ίδιο τραπέζι καθόντουσαν και άλλοι ηγέτες και θα ήταν αγένεια να τους αγνοήσουν. Επίσης ο πρόεδρος Πούτιν ήρθε αργοπορημένος στο δείπνο – από τη Σερβία - και ήταν συντομότερη η παραμονή του από τους άλλους. 

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η εικόνα που έχει δοθεί για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν έχει αρκετή δόση υπερβολής.  Η Κύπρος υπέφερε πολύ από την παραπλάνηση και την υπερβολή και η εμπειρία απέδειξε ότι οποιοσδήποτε επιδίδεται  ή παρασύρετε σ’ αυτή, μόνο απογοήτευση και απαισιοδοξία του επιφυλάσσει.  

 

19.10.2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS