Θα μπορούσε να ενεργήσει θετικά στο Κυπριακό η εκλογή Ακιντζί;

 ΘΑ  ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΚΙΝΤΖΙ;

Του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους*

Η εκλογή Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί θετική εξέλιξη στο δύσκολο διαπραγματευτικό σκηνικό για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, αν η εκλογή του αξιοποιηθεί μελετημένα, με καλή πίστη και σωστά, τα αποτελέσματα για την Κύπρο θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά.

Σε αντίθετη περίπτωση ενδεχόμενη αποτυχία θα οδηγήσει σε μεγάλες απογοητεύσεις, τόσο στην τουρκοκυπριακή, όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και σε διαιώνιση της διαίρεσης στο νησί και των κινδύνων που συνεπάγεται αυτή. 

Αναμφίβολα ο παράγοντας Τουρκία και ο ρόλος της δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε και η στρατηγική σημασία που προσδίδει στο νησί. Ούτε και μπορεί να αγνοηθεί ο έλεγχος που δύναται με την παρουσία των στρατευμάτων της να ασκεί επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας και γενικά στο νησί με τη προβολή της ισχύος που κατέχει η χώρα αυτή. 

Αυτό μπορεί να δρα περιοριστικά στις δυνατότητες Ακιντζί να ενεργεί με τρόπο που πιθανόν να επηρέαζε αρνητικά ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Θα χρειαστεί πολλή δεξιοτεχνία από μέρους του για προώθηση κάποιων θεμάτων που έχει διακηρύξει δημόσια και που προφανώς θα υπήρχαν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ του και της Άγκυρας. Κι εδώ ενδεχόμενα θα μπορούσε να ενεργήσει βοηθητικά προς τον κ. Ακιντζι και η ελληνοκυπριακή ηγεσία.

Ούτε και σημαίνει ασφαλώς ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα υπερασπισθεί τα συμφέροντα της κοινότητας του ή δεν θα διαπραγματευτεί σθεναρά στο Κυπριακό. Σε αντίθεση όμως με τους προηγούμενους Τουρκοκύπριους συνομιλητές και δη τον Ντερβίς Έρογλου και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Ακιντζί  είναι καλοπροαίρετος και πιστεύει στην συνένωση και την ομοσπονδία, και αυτό κάνει τη διαφορά. Προφανώς είναι πιο αποδεχτός για τις θέσεις και τη στάση του από τους Ελληνοκυπρίους απ’ ό,τι ακόμη και ο κ. Ταλάτ.  

Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου λοιπόν πρέπει τις επόμενες μέρες να αξιολογήσουν προσεκτικά, με τη δέουσα σοφία και σοβαρότητα,την εξέλιξη αυτή. Πρέπει συλλογικά να διαμορφώσουν την κατάλληλη στρατηγική αξιοποίησης των ευκαιριών που ενδεχόμενα προσφέρει για την Κύπρο η εκλογική νίκη Ακιντζί, εφόσον συνεχίζει να διατηρεί τις προοδευτικές απόψεις που τον χαρακτήριζαν σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η παρουσία του κ. Ακιντζι στο τιμόνι της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, ίσως να είναι για πολλά χρόνια η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος και επούλωσης των πληγών του παρελθόντος στο οποίο και ο ίδιος στοχεύει όπως διακήρυξε κατά το βράδυ της εκλογής του.

 

*Τέως Βουλευτής, ειδικός σε θέματα άμυνας και στρατηγικής

 

 27.04.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS