ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΟΙ 3.000 ΣΥΟΠ ΟΥΔΟΛΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Φ. ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

  

ΟΙ 3.000 ΣΥΟΠ ΟΥΔΟΛΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ  ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Φ.  

ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

 

 Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

 Ειδικού σε θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

 Άκουσα τα σχόλια του Υπουργού Άμυνας  στο SIGMATV(1/07/2016) για τη μελέτη μου όσον αφορά τις επιπτώσεις από την άμεση και δραστική μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ) χωρίς την εκ των προτέρων λήψη εξισορροπητικών μέτρων.  Εκτιμώ  τον καλοπροαίρετο  τρόπο με τον οποίο ο κ. Φωκαΐδης αντιμετώπισε τη μελέτη υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της κυβέρνησης. Έχουμε βέβαια  διαφορετική άποψη σε διάφορα σημεία. Ωστόσο θα  αναφερθώ μόνο στο σημαντικό θέμα της μείωσης των ικανοτήτων της Ε.Φ ως αποτέλεσμα των απωλειών σε  ανθρώπινο δυναμικό και της δραστικής  μείωσης της θητείας από 24 σε 14 μήνες, που ενέκρινε  τώρα και η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Καταρχήν θα μπορούσε εκ πρώτης όψεως να πει κανείς ότι έχει δίκαιο ο Υπουργός όταν λέει πως δεν είναι ακριβή τα αριθμητικά στοιχεία της μελέτης για τις κλάσεις των κληρωτών. Ασφαλώς  δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση, αλλά και να γνώριζα τους ακριβείς αριθμούς, που σε αρκετό βαθμό  γνωρίζω, εντούτοις για λόγους δεοντολογίας δεν θα τους παρέθετα. Γι αυτό και στη μελέτη τονίζεται ότι μπορεί τα στοιχεία να μην είναι επακριβή  όσον αφορά τις κλάσεις των κληρωτών μέχρι και τον τελευταίο αριθμό  -  αν και προέρχονται κυρίως από στατιστικές του Δημοσίου για τον πληθυσμό - αλλά είναι αρκετά ενδεικτικά των πραγματικοτήτων όσον αφορά τα μεγέθη και  τις  αρνητικές τάσεις και εξελίξεις στο ανθρώπινο δυναμικό στην Ε.Φ.  

Ωστόσο η αναφορά του κ. Υπουργού ότι η κλάση που απολύεται είναι 3.000 ή και 2.500  αν εξαιρεθούν οι άοπλοι Ι3 και Ι4, αλλά και ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να φτάσουν  και «κάτω από 1.500» με την υπογεννητικότητα και τη  φυγοστρατία – που θα συνεχίσουν σε κάποιο βαθμό να υπάρχουν - είναι από μόνη της αρκούντως αποκαλυπτική. Βασικά η δήλωση αυτή υποδηλοί -  όπως επισημαίνεται και στη μελέτη - ότι η  κατάσταση  όσον αφορά την αριθμητική δύναμη των κλάσεων σήμερα είναι πολύ πιο αρνητική από αυτή που παρουσιάζουν τα στοιχεία μας, αλλά και σε σχέση με παλαιότερα  χρόνια ή τη δεκαετία του 2000 ή και προηγουμένως όταν  ήταν γύρω στις 4.000 ή και  5.000. 

Οπότε το θέμα δεν είναι απλώς, όπως αναφέρεται  ότι φεύγουν σήμερα 2.500 ή 3.000 κληρωτοί και προσλαμβάνονται άλλοι 3.000 επαγγελματίες (ΣΥΟΠ) και ενδεχόμενα ικανότεροι – υπό κάποιες προϋποθέσεις βέβαια  – υπονοώντας ότι υπερκαλύπτουν το κενό.  Το θέμα είναι ότι, όπως καταμαρτυρείται και από τους αριθμούς που παραθέτει ο κ. Υπουργός, η κατάσταση είναι πολύ πιο αρνητική γιατί στους 3.000 που φεύγουν πρέπει να προστεθούν και  τα 1.000 ή και 2.000 άτομα περίπου που έχασε ήδη η Δύναμη  τα προηγούμενα χρόνια. Και αν ληφθεί υπόψη και η μείωση κατά ακόμη 1.000 ή και περισσοτέρων ατόμων που προβλέπει ο Υπουργός για τα επόμενα χρόνια, τότε  ο αριθμός των επαγγελματιών που πρέπει να προσληφθούν -  με δεδομένη τη μειωμένη θητεία στους 14 μήνες -  θα πρέπει  να είναι πολύ περισσότερος  από 3.000 ή σχεδόν ο διπλάσιος  για να καλυφθεί το κενό ικανοτήτων.   

Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο άλλοι παράμετροι επενεργούν επίσης αρνητικά σε βάρος των ικανοτήτων της Ε.Φ. έναντι των δυνάμεων κατοχής της Τουρκίας.  Η μία παράμετρος αφορά τα τεχνολογικά και οπλικά μέσα που διαθέτει η Ε.Φ.  όπου,  σε αντίθεση με τις κατά καιρούς εξαγγελίες,  αυτά συνεχίζουν στην πλειοψηφία των να αποτελούν υλικό παλαιότερων ή και παρωχημένων  εποχών, αδυνατώντας  να δράσουν εξισορροπητικά στις  μειώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός σημαίνει την ριζική αντικατάσταση και εκμοντερνισμό των υφιστάμενων μέσων με τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά μέσα που αυξάνουν κατακόρυφα τη δύναμη πυρός και τους συντελεστές ισχύος, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολύτιμους ανθρώπινους πόρους. Τα «εκσυγχρονιστικά» προγράμματα της Ε.Φ.  πολύ απέχουν από την αντίληψη αυτή των πραγμάτων.  

Η άλλη παράμετρος είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα διατηρούνται  σε υψηλά επίπεδα ισχύος, ενώ πιστεύεται ότι στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ετών έχουν αυξηθεί από 30.000 σε  36.000 και σε 43.000, διευρύνοντας περαιτέρω την διαφορά με την Ε.Φ. Η δε τουρκική υπεροχή στο Ναυτικό και την Αεροπορία παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και αδιαμφισβήτητη. Η φημολογούμενη αγορά δύο σκαφών ανοικτής θαλάσσης ή και δύο μη επανδρωμένων  αεροσκαφών από την Ε.Φ. καμία απολύτως επίδραση δεν θα έχει στη διαφορά. Αντίθετα, ενώ θα βοηθήσει σε κάποιους τομείς, π.χ παρακολούθησης στην ΑΟΖ ή και Έρευνας και Διάσωσης, από την άλλη, θα απορροφήσει επιπρόσθετο δυναμικό από τους ήδη μειωμένους ανθρώπινους πόρους της Ε.Φ.  

Όλα αυτά υποδηλούν ότι το χάσμα ικανοτήτων μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει διευρυνθεί προς όφελος της τουρκικής πλευράς και σε βάρος της ΕΦ. Υποδηλούν επίσης ότι η διαφορά  αυτή θα γίνει ακόμη πιο αισθητή από το 2017 με την απότομη και δραστική μείωση της θητείας κατά δέκα μήνες και ότι, σε αντίθεση με το τι προβάλλεται δημοσίως,  ο αριθμός των 3.000 ΣΥΟΠ σαφώς δεν είναι ικανός να συμπληρώσει το κενό. Την ίδια ώρα η απουσία πραγματικά εκσυγχρονιστικών τομών στην Ε.Φ, από τη μια,  και η αυξημένη αριθμητική ισχύς  των κατοχικών στρατευμάτων, από την άλλη, καθιστούν τις ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας πολύ λιγότερο αξιόπιστες και ικανές να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. 

14/07/2017

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS