Αδύναμοι ο Ερντογάν και ο Στρατός όσο ποτέ προηγουμένως

  Αδύναμοι ο Ερντογάν και  ο Στρατός όσο ποτέ προηγουμένως

 Image result for αριστος αριστοτελους

 Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

 Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής  

Ο Τούρκος Πρόεδρος προβάλλεται ως ο νικητής από την τελευταία σε βάρος του πραξικοπηματική ενέργεια και προφανώς ως πιο ενισχυμένος έναντι των αντιπάλων του στους απολυταρχικούς σχεδιασμούς του για την προεδρία και τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο υπό άλλη οπτική γωνία τόσο αυτός  όσο και ο στρατός είναι σήμερα πιο αποδυναμωμένοι από τις  πρακτικές αυτές όσο ποτέ προηγουμένως. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν που ανήλθε πανηγυρικά στην εξουσία το 2003 έχει αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα από τις πολιτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις του και την αλματώδη πρόοδο στην οικονομία, καθώς και από την απήχηση του ανάμεσα στις παραμελημένες για χρόνια λαϊκές μάζες από την κοσμική ελίτ. Χωρίς να εγκαταλείπει την ισλαμική του ατζέντα και εκμεταλλευόμενος την εθνική πολιτική πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  όπως  και με μια σειρά εκκαθαρίσεων,  φαίνεται να κατάφερε να θέσει υπό πολιτικό έλεγχο τους στρατιωτικούς που αποτελούσαν μόνιμη απειλή για όσους κυβερνώντες απέκλιναν από τις επιταγές τους.  

Ο Ερντογάν έχει  καταστεί η δεύτερη μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ δεσπόζουσα  προσωπικότητα στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας,  με απολυταρχικές τάσεις,  όπως φαίνεται και από την φιλοδοξία του τα τελευταία χρόνια να μεταφέρει με κάθε δυνατό τρόπο σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του ως προέδρου,  μετά που εξέπνευσε η θητεία του στην πρωθυπουργία. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής δημιουργήθηκαν  σημαντικές εστίες διαίρεσης, αναταραχής, σύγκρουσης και έντασης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και συνεχούς  ανησυχίας  του για πιθανό πραξικόπημα για ανατροπή του.  

Οι αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη πριν τρία χρόνια, η εντατικοποίηση της εξοντωτικής πολιτικής του Ερντογάν κατά του «παράλληλου κράτους», όπως αποκαλεί το κίνημα του πρώην σύμμαχου του και τώρα θανάσιμου ισλαμιστή εχθρού του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διώξεις αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, οι αντιδράσεις των αντιπάλων του και τώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα, φανερώνουν πόσο διαιρεμένη, ευάλωτη, αδύναμη και ασταθής είναι σήμερα η Τουρκία.  Φανερώνουν επίσης πόσο έχει απομακρυνθεί ο Ερντογάν από τις δημοκρατικές πρακτικές, αξίες και διαδικασίες και πόσο αποδυναμωμένη και επισφαλής είναι σήμερα η θέση του όσον αφορά τα συσσωρευμένα ελλείμματα δημοκρατίας.  

Υπ’ αυτή την οπτική γωνία η άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής δράσης που επιδεικνύει σήμερα δείχνει και το μεγάλο μέγεθος  της  δικής του ανασφάλειας και  αδυναμίας να επιτύχει τους στόχους του ενεργώντας συναινετικά και στηριζόμενος στο κράτος δικαίου και στους κανόνες της δημοκρατίας. Με τη συνέχιση της πρακτικής αυτής η ήδη κατακερματισμένη βάση του πολιτικού συστήματος στο οποίο στηρίζεται η προεδρία του και η λαϊκή αποδοχή, θα συνεχίσει να είναι διχαστική, συγκρουσιακή, ευάλωτη και ασταθής, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τα ερείσματα και το κύρος που θα πρέπει να περιβάλλουν ένα δημοκρατικά εκλεγμένο  ηγέτη  που σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία.  

Αποδυναμωμένες σε  μεγάλο βαθμό είναι σήμερα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.  Η σαρωτική εκκαθάριση και φυλάκιση χιλιάδων μάχιμων ηγετικών στελεχών, διοικητών λογισμικής υποστήριξης, διοικητικές  μέριμνας και διαχείρισης υλικού και στρατιωτών -  ακόμη και με την υποψία ότι έχουν έστω και ισχνή σχέση με το πραξικόπημα ή τον  Γκιουλέν - θα δημιουργήσει συνθήκες αποδιοργάνωσης και σύγχυσης ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναπόφευκτα θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού, συνοχής, ελλιπούς εκπαίδευσης και ακύρωσης γυμνασίων, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς και κλίμα αναποτελεσματικότητας, χαμηλού ηθικού και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ ακόμη και των ιδίων των στρατιωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.  

Οι πληγές αυτές, που θα χρειαστούν  χρόνια να επουλωθούν, θα έχουν στο μεταξύ  αποδυναμώσει περαιτέρω τις ικανότητες αντιμετώπισης των στρατιωτικών απειλών κατά της χώρας από διάφορές κατευθύνσεις. Και αυτό σε μια περίοδο όπου στο εσωτερικό ο διχασμό έχει κορυφωθεί, ενώ την ίδια ώρα είναι ευρέως διαδεδομένη η  ανασφάλεια από την τρομοκρατική  δράση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας εντός των αστικών κέντρων της Τουρκίας και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν συνεχίζει αμείωτα τον ένοπλο αγώνα του για ανεξαρτησία. Όσον αφορά το ρόλο της στην περιοχή, η Τουρκία εκτός του ότι τώρα θα είναι ένας ακόμη πιο αδύναμος παίχτης στο συριακό, οι συνθήκες που επικρατούν στις ένοπλες της δυνάμεις καθιστούν πολύ παρακινδυνευμένη τυχόν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ή την απρόσκοπτη στήριξη των επαναστατικών ομάδων που δρουν στη χώρα αυτή, όπως και την τυχόν επέκταση της παρουσίας της στο Ιράκ.  

Τα ανωτέρω δεν φθείρουν απλώς την εικόνα του Ερντογάν στο εξωτερικό αλλά οδηγούν και στην αποδυνάμωση των χειρισμών του ιδίου και της τουρκικής κυβέρνησης διεθνώς.

 

19.07.2016

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS