Ο Πρόεδρος και οι τουρκικές αξιώσεις για βάση και μεραρχία στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος και οι τουρκικές αξιώσεις

για βάση και μεραρχία στην Κύπρο

 

Του Δρ Άριστου Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής 

Η εικόνα που εκπέμπεται για το τι πραγματικά έχει συμβεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, που οδήγησαν και στο ναυάγιο της 7ης  Ιουλίου, είναι αρκετά συγκεχυμένη. Νέες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας  περί τουρκικής αξίωσης για μόνιμη παρουσία μεραρχίας και δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, δεν βοηθούν και πολύ την εικόνα αυτή, που ίσως θα πάρει χρόνο να ξεκαθαρίσει.  

Είναι δεδομένη η εκτίμηση προς το θεσμό του Προέδρου και ασφαλώς  λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κάθε λέξη που διατυπώνει, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.  Έτσι κρίνεται και σχετική συνέντευξη του στον «Πολίτη»  στις 6. 8.2017  όπου «αποκαλύπτει» ότι  « οι Τούρκοι αξιούν στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία μεραρχίας, 1.800-2.000 στρατιωτών» και ότι  ο κ. Τσαβούσογλου συνομιλώντας με τον κ. Κοτζιά διερωτήθηκε: «γιατί να μην έχετε και εσείς και εμείς βάσεις, αφού οι Εγγλέζοι έχουν;... Και ερωτά ο Πρόεδρος: «Η παρουσία μιας μεραρχίας και τα επεμβατικά δικαιώματα θα ήταν ή όχι απειλή;»  Υπονοώντας προφανώς  ότι γι’ αυτό τα απέρριψε.

Ωστόσο ούτε οι ανωτέρω  δηλώσεις είναι πολύ διαφωτιστικές όσον αφορά τους γενικότερους χειρισμούς, αντίθετα δίνουν ώθηση σε επιπλέον σκέψεις και συνειρμούς. Για παράδειγμα  οι 1.800 – 2.000 Τούρκοι στρατιώτες που αποκάλυψε ο Πρόεδρος ότι η Τουρκία αξιώνει να  παραμείνουν στην Κύπρο, δεν συνιστούν «μεραρχία» όπως το αντιλαμβάνεται  ο κ. Αναστασιάδης στις αναφορές του. Μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά η συνηθισμένη δύναμη μιας μεραρχίας είναι γύρω στις  10.000 στρατιώτες και όχι οι αριθμοί που λέει ο Πρόεδρος πως οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν. Οι 1.800 – 2.000 στρατιώτες είναι δυναμικότητας ενός συντάγματος και όχι «μεραρχίας».

Ακριβολογώντας  λοιπόν διερωτάται κανείς τι τελικά πρότειναν  οι Τούρκοι – την  παρουσία συντάγματος  ή μεραρχίας;  Διότι αν η συζήτηση γινόταν στη βάση παραμονής ενός  οργανωμένου συνόλου π.χ. «μεραρχίας» και όχι αριθμού στρατιωτών, τότε πιθανόν άλλα να εννοούσε η μια πλευρά και άλλα να καταλάβαινε  η άλλη. Αυτό δεν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια ή υπερβολή να επισημανθεί αλλά πολύ σοβαρό στοιχείο στην όλη διαπραγματευτική εξίσωση και κυρίως στην αξιολόγηση της απειλής.

Μιλώντας για απειλή ο κ Αναστασιάδης διερωτάται: «Παρουσία μεραρχίας» από τη μια και «επεμβατικά δικαιώματα»  από την άλλη «δεν θα ήταν  απειλή»; Πιθανότατα ναι, αλλά η διατύπωση αυτή όπως έχει τεθεί ίσως να εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα: Τι υπονοείται  δηλαδή, ότι παρουσία τουρκικής μεραρχίας χωρίς επεμβατικά δικαιώματα ή αντίστροφα δεν θα ήταν απειλή; Τότε η τουρκική πρόταση θα ήταν αποδεχτή;

Ο  Πρόεδρος «αποκαλύπτει» επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ  ζήτησε στρατιωτική βάση στην Κύπρο τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, -  αφού, όπως υπέδειξε στον Έλληνα ομόλογο του κ. Κοτζιά,  οι Εγγλέζοι έχουν,  γιατί να μην έχουμε κι εμείς;  Η πληροφορία περί τουρκικής βάσης στην Κύπρο έχει δει το φως της δημοσιότητας και παλιότερα χωρίς να επεξηγηθεί ή επιβεβαιωθεί. Είναι όμως πολύ γενική και επιδέχεται ανάλυσης και διερεύνησης τι εννοεί - εάν όντως  παρέμεινε μέχρι τέλους ως τουρκική θέση. Γιατί παρόλο που στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος προβάλλει αυτό ως σημαντική απαίτηση της Τουρκίας, ωστόσο δεν φαίνεται να αποτέλεσε  αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά, ούτε και καταγράφεται στη  «μισή σελίδα» του φημολογούμενου εγγράφου με τις τουρκικές προτάσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε και πουθενά αλλού; Πιθανό τη θέση αυτή οι Τούρκοι στο έγγραφο τους να την ταυτίζουν με την αξίωση τους για τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί, η οποία και βέβαια θα χρειαζόταν κάποιο χώρο ( «στρατιωτική βάση») για να μπορεί να λειτουργεί και να φέρει εις πέρας υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τις εγγυήσεις που επίσης απαιτούν να διατηρεί.

Διαφορετικά τι άλλο θα προσδοκούσε ο κ. Τσαβούσογλου επικαλούμενος τις βρετανικές βάσεις; Να έχει και η Τουρκία (και η Ελλάδα!) στην Κύπρο,επιπλέον του εγγυητικού της ρόλου,  ικανότητες για αεροπορική και ναυτική δράση, για έλεγχο και επιχειρήσεις στο πρότυπο περίπου των Βρετανών; Αυτό ίσως να είναι υπερβολικό, αλλά ούτως ή άλλως  θα  ήταν διπλά απαράδεκτο  για την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά και πρόκληση για χώρες της περιοχής.

Είναι σαφές λοιπόν από τα πιο πάνω ότι ούτε και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου είναι τόσο διαφωτιστικές. Μάλλον προσθέτουν στην ήδη  νεφελώδη εικόνα που επικρατεί γύρω από τα πραγματικά γεγονότα στο Κρανς Μοντανά και δίνουν ώθηση σε απορίες για την ακριβή εκτίμηση των θέσεων, προθέσεων και ευθυνών των αντιπάλων, καθώς και σε πλειάδα άλλων ερωτημάτων. Ίσως μετά τις εκλογές του 2018 στην Κύπρο και του 2019 στην Τουρκία το τοπίο να μπορέσει να ξεκαθαρίσει αν στο μεταξύ δεν μεσολαβήσουν εξελίξεις που θα κάνουν την εικόνα πιο περίπλοκη.

 

9.8.2017

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS