Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

ΕΝΤΟΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

 

Προεκτάσεις: Ανθρωπιστικές - Γεωπολιτικές

 

Η Άγκυρα επιθυμούσε από μακρού να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση σε περιοχή εντός της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία. Η περιοχή αυτή μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (IS) ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ( SDF) και τις κουρδικές δυνάμεις Μονάδα Προστασίας του Λαού (YPG), που οι Τούρκοι θεωρούν προέκταση της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που δρα εντός της τουρκικής επικράτειας.

Θεωρώντας την κατάσταση αυτή ως απειλή εναντίον της, με τη στρατιωτική επιχείρηση της η Τουρκία επιδιώκει να απωθήσει τον κουρδικό κίνδυνο μακριά από τα σύνορα της, δημιουργώντας μια "ζώνη ασφαλείας" εντός συριακού εδάφους βάθους 32 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων.

Στη ζώνη αυτή αποσκοπεί, λέει, να εγκαταστήσει σημαντικούς αριθμούς Σύριων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.

Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση μετά από επικοινωνία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Οκτωβρίου, στον οποίο ανακοίνωσε την πρόθεση του αυτή, για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί δεν θα είναι εμπόδιο ούτε και θα αναμειχθούν.

Η στρατιωτική επιχείρηση όπως ήταν φυσικό άρχισε σε μια περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων 100 χιλιομέτρων, μεταξύ των πόλεων TalAbyad και
Rasal-Ain που είναι αραιοκατοικημένη και ευκολότερα προσβάσιμη για να επεκταθεί κατόπιν στον υπόλοιπο χώρο μέχρι την επίτευξη των στόχων της

Η επιχείρηση που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των Κούρδων για την αμερικανική στάση, την οποία εξέλαβαν ως πισώπλατη μαχαιριά από ένα μέχρι τελευταία «σύμμαχο», θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στα 2 εκατομμύρια των κατοίκων (κυρίως Κούρδων) που ζουν στις ελεγχόμενες από το SDF. Ήδη οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί πολλαπλές ταλαιπωρίες από προηγούμενες μετακινήσεις, απώλειες ζωών και καταστροφές, ενώ δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες φεύγουν για να γλυτώσουν δημιουργώντας νέο ανθρώπινο δράμα.

Σημαντικές θα είναι επίσης και οι πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις από την εξέλιξη αυτή τόσο σε περιφερειακό όσο και στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο, καθώς το γεωπολιτικό τοπίο και οι ισορροπίες εντός Συρίας καθίσταται πιο κρίσιμες και λεπτές για όλους τους

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS