Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

 

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

 

Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

 

Σίγουρα δεν μπορεί  να εφησυχάζει το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ απλά με την τήρηση των διαδικασιών στο στράτευμα για τη δική του ασφάλεια, που σωστά τηρούνται – ίσως και καλύτερα απ’  ό,τι στην υπόλοιπη κοινωνία δεδομένου ότι η Εθνική Φρουρά  (Ε.Φ.) είναι κατά κανόνα ένα πιο πειθαρχημένο σώμα. Ο λόγος για μη εφησυχασμό στην Ε.Φ. είναι ότι πέραν της κύριας αποστολής της, που είναι η αντιμετώπιση συμβατικών στρατιωτικών απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει και άλλες σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους κατά της πολιτείας όπως τρομοκρατική δράση, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Συνεπώς εκτός από την υποχρέωση  για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός Εθνικής Φρουράς --   που πιθανόν και να αυξηθεί και  πρέπει να είναι έτοιμη να τη χειριστεί και να την ελέγξει ώστε να μην σπάσει ο κορμός   λειτουργικότητα της --  έχει και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την  καταστολή της απειλής που προβάλλει η πανδημία κατά του συνόλου της  κοινωνίας.

Προς το σκοπό αυτό το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ  θα μπορούσαν με απόφαση της κυβέρνησης να είχαν ετοιμάσει σενάρια  ή να αναπροσαρμόσουν υφιστάμενα σχέδια τους – έστω και αν δεν χρειαστούν –  και να διαθέσουν  μέρος από τους  πόρους και το δυναμικό τους και να οργανωθούν για  να συνδράμουν βοηθητικά στην επίτευξη του στόχου αυτού,  σε συντονισμό με άλλες αρχές και υπηρεσίες του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα.

Αναμφίβολα με την υποδομή και τα μέσα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, περιλαμβανόμενων και των μεταφορικών, μπορεί να συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία βασικών κρατικών και μη  υπηρεσιών  που πιθανό να κινδυνεύουν να  καταρρεύσουν, καθώς και ανάληψη ανθρωπιστικών απόστολων  και ασφαλώς στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής του προβλήματος.

Ενδεικτικά – αν προέκυπτε ανάγκη   κάποιες εντεταλμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την Αστυνομία στο έργο της, όπως και στη φύλαξη κτηρίων και ζωτικών εγκαταστάσεων και στην προστασία ζωνών καραντίνας. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στελέχωση υπηρεσιών, στη μεταφορά τροφίμων, αποθεματικού υλικού, φαρμάκων και  ειδών πρώτης ανάγκης και προμηθειών, και ακόμη να εξυπηρετήσουν ηλικιωμένους είτε με ψώνια είτε με μεταφορές τους και ούτω καθεξής.

Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού είναι υπόθεση που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί και η Εθνική Φρουρά επιβάλλεται να είναι έτοιμη να ριχτεί και στο πεδίο της μάχης αυτής εάν χρειαστεί. Από τη φύση της έχει αρκετά να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

17/03/2020


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS