Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

 

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

 

Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

 

Σίγουρα δεν μπορεί  να εφησυχάζει το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ απλά με την τήρηση των διαδικασιών στο στράτευμα για τη δική του ασφάλεια, που σωστά τηρούνται – ίσως και καλύτερα απ’  ό,τι στην υπόλοιπη κοινωνία δεδομένου ότι η Εθνική Φρουρά  (Ε.Φ.) είναι κατά κανόνα ένα πιο πειθαρχημένο σώμα. Ο λόγος για μη εφησυχασμό στην Ε.Φ. είναι ότι πέραν της κύριας αποστολής της, που είναι η αντιμετώπιση συμβατικών στρατιωτικών απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει και άλλες σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους κατά της πολιτείας όπως τρομοκρατική δράση, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Συνεπώς εκτός από την υποχρέωση  για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός Εθνικής Φρουράς --   που πιθανόν και να αυξηθεί και  πρέπει να είναι έτοιμη να τη χειριστεί και να την ελέγξει ώστε να μην σπάσει ο κορμός   λειτουργικότητα της --  έχει και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την  καταστολή της απειλής που προβάλλει η πανδημία κατά του συνόλου της  κοινωνίας.

Προς το σκοπό αυτό το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ  θα μπορούσαν με απόφαση της κυβέρνησης να είχαν ετοιμάσει σενάρια  ή να αναπροσαρμόσουν υφιστάμενα σχέδια τους – έστω και αν δεν χρειαστούν –  και να διαθέσουν  μέρος από τους  πόρους και το δυναμικό τους και να οργανωθούν για  να συνδράμουν βοηθητικά στην επίτευξη του στόχου αυτού,  σε συντονισμό με άλλες αρχές και υπηρεσίες του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα.

Αναμφίβολα με την υποδομή και τα μέσα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, περιλαμβανόμενων και των μεταφορικών, μπορεί να συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία βασικών κρατικών και μη  υπηρεσιών  που πιθανό να κινδυνεύουν να  καταρρεύσουν, καθώς και ανάληψη ανθρωπιστικών απόστολων  και ασφαλώς στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής του προβλήματος.

Ενδεικτικά – αν προέκυπτε ανάγκη   κάποιες εντεταλμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την Αστυνομία στο έργο της, όπως και στη φύλαξη κτηρίων και ζωτικών εγκαταστάσεων και στην προστασία ζωνών καραντίνας. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στελέχωση υπηρεσιών, στη μεταφορά τροφίμων, αποθεματικού υλικού, φαρμάκων και  ειδών πρώτης ανάγκης και προμηθειών, και ακόμη να εξυπηρετήσουν ηλικιωμένους είτε με ψώνια είτε με μεταφορές τους και ούτω καθεξής.

Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού είναι υπόθεση που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί και η Εθνική Φρουρά επιβάλλεται να είναι έτοιμη να ριχτεί και στο πεδίο της μάχης αυτής εάν χρειαστεί. Από τη φύση της έχει αρκετά να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

17/03/2020


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS