Πότε θα δημοσιοποιήσετε αυτή την «Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας» κ. Χριστοδουλίδη;

 

 

Πότε θα δημοσιοποιήσετε αυτή την «Εθνική

Στρατηγική Ασφάλειας» κ. Χριστοδουλίδη;

 

Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

 

Καλώς ο νεοδιορισθείς  με την επανεκλογή Αναστασιάδη το 2018,  υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωνε τότε τη διαμόρφωσης  Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας. Όμως η μη δημοσιοποίηση της όπως είχε υποσχεθεί  και παραδοξότητες που διακρίνουν την υπόθεση αυτή δημιουργούν αμφισβητήσεις και ερωτηματικά που  απαιτούν πειστικές απαντήσεις.

Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας αφορά την ανάπτυξη και αξιοποίηση παραγόντων ισχύος του κράτους για την επίτευξη στόχων εθνικής ασφάλειας.  Το Νοέμβριο του 2018 ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωνε από το βήμα συνεδρίου ότι μετά από μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων ολοκλήρωνε την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής  Ασφάλειας για την Κύπρο,  κάτι το οποίο είπε για « πρώτη φορά γίνεται»  και ότι  «σύντομα διαβαθμισμένη έκδοση της θα είναι διαθέσιμη στο κοινό».  (ΚΥΠΕ, 15/11/2018).

Βέβαια για χάρη της ιστορίας αναφέρεται  ότι ο υποφαινόμενος από το 1979 μέχρι και πριν μερικά χρόνια  πρότεινε επανειλημμένα σε διαδοχικές κυβερνήσεις τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ασφάλειας και αμυντικής στρατηγικής.  Παρέδωσε σωρεία υπομνημάτων με  λεπτομερή σχέδια και μελέτες,  θέτοντας τις υπηρεσίες του στη διάθεση τους – άνευ οποιασδήποτε αμοιβής ή δημοσιότητας. Όμως εκτός από ευχαριστίες και επαινετικά λόγια,  δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον (εκτός από πλευράς Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί επί του θέματος από τον Ιούνιο του 1991).

Τώρα υπάρχει κυβέρνηση η οποία λίγο μετά την εκλογή της  ανακοίνωσε δια στόματος υπουργού Εξωτερικών πως η εκπόνηση  μιας τέτοιας στρατηγικής ήταν στο τελικό της στάδιο και έπεται διάχυσή της.  Ωστόσο οι διακηρύξεις αυτές παραμένουν ακόμη,  δημοσίως τουλάχιστο, γράμμα κενό, ενώ ορισμένες  παραδοξότητες έχουν ως ακολούθως:

Πρώτο,  παρόλο που η διακήρυξη περί δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας έγινε το 2018, εντούτοις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ένας από τους τομείς δραστηριοτήτων του  το  2016,  που παραμένει καταγραμμένο μέχρι σήμερα,  είναι κάτω από τον τίτλο «ΕΘΝΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ».  Πρόκειται όμως για επικεφαλίδα χωρίς περιεχόμενο - μία  λευκή σελίδα που αναγράφει μόνο πως «η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 17/05/2016, η ώρα 11:44:55 ΑΜ»!  (http://www.mfa.gov.cy) . Δικαίως ή αδίκως λοιπόν διαπορεί κανείς: Μήπως αντίθετα με τις ανακοινώσεις διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας,  αυτή υπάρχει μόνο ως διακήρυξη και τίποτε περισσότερο;

Δεύτερο,  αντίθετα με την υπόσχεση ότι επίκειται  δημοσίευση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, εντούτοις έχει παρέλθει  περισσότερος από ενάμιση χρόνος  χωρίς να έχει υλοποιηθεί. Ο συνειρμός εδώ είναι: Μήπως τελικά  η διακήρυξη αυτή ήταν απλώς ενθουσιώδης  έκφραση προθέσεων;  Εξάλλου για να εκπονηθεί «επιστημονικά» θεμελιωμένη Εθνική Στρατηγική  Ασφάλειας είναι αναγκαία  η ύπαρξη τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και υποδομής. Υπάρχουν αυτά στο Υπουργείο; Επίσης, μήπως  αποφεύγεται δημοσίευση της επειδή αυτή στηρίζεται σε προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις  οι  οποίες πιθανό να μη εξασφαλίζουν τον απαραίτητο βαθμό εσωτερικής ομοψυχίας , που αποτελεί θεμελιώδης προϋπόθεση συλλογικής προώθησης της.  Μήπως  η κυβέρνηση    αισθάνεται ανασφαλής γιατί πρόνοιες πιθανόν να  παρερμηνευθούν από άλλους διεθνείς δρώντες;

Τρίτο, οι καλές σχέσεις και συνεργασία με τις ΗΠΑ και η ενίσχυσή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και με άλλες δυνάμεις διεθνώς, τηρώντας  βέβαια προσεκτικά τις ισορροπίες εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου. ‘Όμως το να  εμπλέκονται ενεργά τρίτοι  στην χάραξη της  εθνικής σου  στρατηγικής, διερωτάται κανείς: Ποιανού  τα συμφέροντα πραγματικά θα εξυπηρετεί  η χάραξη και άσκηση μιας τέτοιας  στρατηγικής; Έχουν αυτοί  οι τρίτοι την ίδια ιεράρχηση των σε βάρος τους προκλήσεων και απειλών  από την Τουρκία όπως η Κυπριακή Δημοκρατία για να συμβάλουν μέσω της στρατηγικής αυτής στην αντιμετώπιση της ή έχουν άλλες προτεραιότητες που θα ήθελαν με τη συναίνεση της Λευκωσίας να εξυπηρετήσουν ;  Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τις «Διαπιστώσεις» των Γερουσιαστών  του Αμερικανικού Κογκρέσου, στο Νομοσχέδιο  που κατάθεσαν πέρσι και  διαβάζεται ως «EasternMediterraneanSecurityandEnergyPartnershipAct 2019:  «Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επεξεργασία της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας αυτού του έθνους» ( Sec. 2, παρ. 19, σ. 5). Ποιοι άλλοι «σύμμαχοι» μας είχαν παρόμοια ή και μεγαλύτερη ανάμειξη στην εκπόνηση αυτής της στρατηγικής;

Η σιγή από πλευράς υπευθύνων για την ενεργό ανάμιξη τρίτων στην χάραξη της  Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας και οι παραδοξότητες και τα ερωτηματικά που έχουν καταγραφεί πιο πάνω, είναι πράγματα περίεργα. Πρέπει να τύχουν εμπεριστατωμένης απάντησης από τους αρμοδίους, διαφορετικά  θα συνεχίσουν να διαβρώνουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους. Η δε δημοσίευση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας αν είναι σωστή και τεκμηριωμένη θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης.

 

25/06/2020   

 

 

 

 

 

  

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS