Αμυντική συνεργασία και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων συζήτησαν οι ΥΠΑΜ Ιταλίας - Κύπρου

 Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τις σαρωτικές επιχείρηση παρακολούθησης και διάσωσης «Mare Nostrum » είναι εξαιρετικά θετικά, τόσο από ανθρωπιστικής άποψης  όσο και για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο , δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Mάριο Μάουρο σήμερα στο ANSA.

 

 Ο υπουργός βρίσκεται στη Λευκωσία από σήμερα το πρωί και είχε συνάντηση  με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Φώτης Φωτίου. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα  άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στη σταθερότητα στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των νότιων συνόρων της ηπείρου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης .
 
Ο κ. Μάουρο είπε ότι για την καταπολέμηση  της εμπορίας ανθρώπων, «συμφωνήσαμε με τις κυπριακές αρχές ότι θα έχουμε μια πιο ακριβή και σχετική ανταλλαγή πληροφοριών, διότι,  μετά την τελευταία επιχείρησή μας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη  16 Αιγυπτίων παράνομης διακίνησης ατόμων, διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία τέτοιων σκαφών έφθαναν στις ακτές μας ταξιδεύοντας σε διεθνή ύδατα, όχι μακριά από το νησί της Κύπρος » .

« Ως εκ τούτου, η συνεργασία με τη χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική και είμαι πολύ χαρούμενος με τα επιτεύγματα της σημερινής συνάντησης σε επιχειρησιακό επίπεδο » .

Ο κ.Φωτίου από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη συνεργασία με την Ιταλία , τόσο σε προγράμματα άμυνας και ασφάλειας , που προβλέπουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις , καθώς και μια κοινή προσέγγιση για την προστασία της στρατηγικής ακεραιότητας των θαλασσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
 
Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη « σημαντική εξέλιξη » στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Κύπρο αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που επέδειξαν ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας «Eni» για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ ) .

 

Ο κ. Μάουρο τάχθηκε επίσης στο  πλευρό της Κύπρου για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις στην περιοχή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της εποικοδομητικής προσέγγισης. Ο Ιταλός ΥΠΑΜ ανάφερε αυτό κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Τουρκικού «Μπαρμπαρός» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί

 

 

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα  των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους  στην  τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο  οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 1974 - 2014
  24 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END)  Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, στην Ετήσια Έκθεση του για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2014, προβαίνει σε ανασκόπηση των εξελίξεων στα αντίπαλα στρατόπεδα από το 1974 έως σήμερα και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις του.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS