Η εξωτερική πολιτική Ομπάμα κατά το υπόλοιπο της θητείας του

Ηγετικός παραμένει ο ρόλος των ΗΠΑ, αλλά όχι κατ΄ανάγκη με στρατιωτικά μέσα. Παραδοχή λαθών και προώθηση συνεργασιών. Αυτά ήταν τα κεντρικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου της ομιλίας Μπάρακ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα (28.05.2014) στους αποφοίτους της γνωστής  Στρατιωτικής Ακαδημίας στο WestPoint, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα επόμενα δυόμισι χρόνια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

 

Ήταν μια ομιλία που θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει την εμπειρία των περίπου έξι χρόνων στο πηδάλιο της μόνης υπερδύναμης αυτή που εκφώνησε ο Μπάρακ Ομπάμα στο West Point. Με αυτή έδωσε το στίγμα των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά τα πρόσφατα «τραύματα» στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων ότι «η Αμερική πρέπει να ηγείται στη διεθνή σκηνή». «Εάν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα θέλει να το κάνει κανείς άλλος. Ο στρατός αποτελεί και θα αποτελεί τη σπονδυλική στήλη αυτής τη ηγεσίας. Ωστόσο, στρατιωτική δράση δεν μπορεί να είναι κάθε στιγμή το πρωταρχικό ή και το μοναδικό συστατικό στοιχείο της ηγετικής μας θέσης. Επειδή έχουμε ένα σφυρί στο χέρι, δεν σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα είναι και ένα καρφί». Παραμένει ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ, αλλά όχι κατ΄ ανάγκη με προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα

 

Ο Ντάρελ Ουέστ από τη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την ομιλία απογοητευτική. Ο Ουεστ θεωρεί ότι δεν περιείχε τίποτα το νεότερο εκτός από την υπόσχεση ότι θα διατεθεί ποσό πέντε δις δολαρίων για να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία. «Νομίζω ότι αυτή η ομιλία δεν θα κάνει τους επικριτές του να σωπάσουν» δήλωσε στη Deutsche Welle. Ο Νάιλ Γκάρντινερ, από το συντηρητικό Heritage Foundation με πιο αυτηρή γλώσσα είπε προς την DW ότι: «Είναι δύσκολο να εκφωνήσεις λόγο για την εξωτερική πολιτική, όταν δεν έχεις να επιδείξεις καμιά επιτυχία για το θέμα της ομιλίας σου».

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στα σφάλματα που έκανε η χώρα του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δαπανηρές στρατιωτικές περιπέτειες, όπως τις χαρακτήρισε, χωρίς να αναλογιστεί τις επιπτώσεις αναφερόμενος προφανώς στο Ιράκ. Μίλησε για τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ιράν και σε σχέση με τη Συρία υπερασπίστηκε και πάλι την απόφαση του να μην εμπλακεί η χώρα στον εμφύλιο που την μαστίζει. «Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, που μετατρέπεται πλέον σε αποστολή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μπορούμε να αποσύρουμε τους στρατιώτες μας και να ασχοληθούμε με άλλα προβλήματα, στη Μ. Ανατολή ή στη Β. Αφρική», προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος.

 

Ωστόσο, δεν έκανε καμιά αναφορά στην αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μεσανατολικό, επισημαίνει ο Ντάρελ Ουέστ, όπως επίσης δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στην ουκρανική κρίση και τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν.

 

Αντίθετα ο Μίχαελ Βερτς από το Center for American Progress θεωρεί ότι ήταν μια ομιλία αναμενόμενη. «Ο Ομπάμα επειδή έπρεπε να ικανοποιήσει όλα τα ακροατήρια, επέλεξε τη μέση οδό: ούτε διεθνής απομονωτισμός, αλλά ούτε και παρεμβατισμός».

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS