"Να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ η στρατιωτική συμφωνία με το Τελ Αβίβ"

  

 Να τεθεί σε σωστές στρατηγικές βάσεις

 η στρατιωτική συμφωνία με το Τελ Αβίβ 

 

 Related image

 Της Ελένης Θεοχάρους

 Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

 Θεωρούμε απαράδεκτη την διαρροή από κυβερνητικές πηγές της είδησης για την πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, παρότι τέτοια «μυστικά»  είναι παγκοίνως γνωστά. Το ζήτημα αναφύεται από την στιγμή που κάποιος τα ανακοινώνει για οιονδήποτε λόγο και συμφέρον και δέχεται επιθέσεις αναλόγως της ταυτότητας του. 

Η άσκηση ήταν γνωστή στους σε πολλούς απλώς η είδηση δημοσιοποιήθηκε. Αν η διαρροή γινόταν από την αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση θα είχε εξαποστείλει στο  εξώτερον πυρ τους διαρρεύσαντες την πληροφορία.  

Παρά την αντίθεσή μας στην κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών από τον Ισραήλ και την επίδειξη υπέρμετρης βίας από μέρους του κράτους αυτού εναντίον των ασυγκρίτως ανεπαρκέστερων στρατιωτικά Παλαιστινίων, (ακόμη και εναντίον αόπλων εθελοντών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους, όπως η επίθεση κατά Κυπρίων στο πλοιάριο Dignity στις 29 Δεκεμβρίου του 2008), πιστεύουμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό στην Εγγύς Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες των θαλασσών της και να επιλύσει σωστά το Κυπριακό. 

Φυσικά στηρίζουμε τους Παλαιστινίους και για λόγους Αρχής και για λόγους Δικαίου, και με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι τις μεγαλύτερες σφαγές του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγαλύτερες διώξεις διέπραξαν αραβικά κράτη, (μόνα ή με την συνεργασία των Ισραηλινών), τα οποία σήμερα συνεργάζονται στρατιωτικά και εμπορικά με τον Ισραήλ.  (Τελ-Αλ-Ζάαταρ, Σάμπρα, Σατίλα, Μαύρος Σεπτέμβρης κλπ.)

Όσον αφορά την άσκηση αυτή καθ’ εαυτή αν πραγματικά ασκούνται και Κύπριοι στρατιώτες τότε το όφελος είναι τεράστιο. Τονίζουμε ωστόσο ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν οι νέοι στο ένα κράτος αγόγγυστα εκτελούν θητεία τριών και πλέον ετών και στο άλλο η θητεία θεωρείται μια αχρείαστη ταλαιπωρία μερικών μηνών. Όταν τα υλικά των ενόπλων δυνάμεων της ΚΔ είναι απηρχαιωμένα και όταν τα χρήματα του απλού πολίτη σε περιόδους κρίσης και μάλιστα από το υστέρημά του, αντί να πηγαίνουν προς την άμυνα, δαπανώνται για να καλυφθούν ελλείμματα από σπατάλες και παραγοντισμούς. 

Και βεβαίως, η χαριστική βολή στην Εθνική Φρουρά ήρθε από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει το πρόγραμμα με τους μισθωτούς στρατιώτες, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Οι αξιωματικοί του σώματος κατήγγειλαν τα ανωτέρω και επιπλέον βεβαιώνουν ότι ο θεσμός έχει αποτύχει. 

Η συμμαχία με το Ισραήλ για να μην καταλήξει σε μπούμερανγκ θα πρέπει να τεθεί σε στρατηγικές βάσεις. Αν εμείς  πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε δίκαια το Κυπριακό επιβάλλεται να υπάρξει συμμαχία με το Ισραήλ για την ασφάλεια, στην βάση κοινότητας συμφερόντων με την κατασκευή του αγωγού για το φυσικό αέριο από την Κύπρο προς την Κρήτη και από εκεί στην Ιταλία, γεγονός που δημιουργεί μια ευρύτερη συμμαχία οικονομικών και άλλων παραμέτρων,  στην οποία εμπλέκεται και η ΕΕ. Με μια τέτοια συμμαχική σχέση μπορεί να διασφαλισθεί η άμυνα του νησιού και αποτροπή της τουρκικής απειλής. 

Εκτός και αν κάποιοι δεν επιθυμούν δύναμη αποτροπής. Αλλά αν όντως οι κυβερνώντες απεργάζονται αυτό το εναλλακτικό σενάριο, πολύ σωστά κάνουν. Απομένει να παραδεχθούν την παταγώδη αποτυχία της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής. 

Εάν οι ασκήσεις με τους Ισραηλινούς κομάντος δεν είναι ενταγμένες σε μια συγκροτημένη στρατηγική, τότε, δικαίως θα ισχυριζόταν κάποιος ότι γίνονται αυτή την στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Διότι, χωρίς δικές μας αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις ακόμη και οι συν-ασκούμενοι δεν θα μας παίρνουν στα σοβαρά και απλώς κάνουν αυτό που θέλουν: Εκπαιδεύουν τον στρατό τους σε συνθήκες συνάδουσες προς το φυσικό περιβάλλον των πέριξ χωρών. 

Τώρα , για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν την άμυνα της Κύπρου στην ισχυρή φίλη και σύμμαχο Τουρκία, δεν έχω τίποτε να πω. 

 

ΑΠΟΨΕΙΣ, 17.06.2017

https://www.apopseis.com/i-symmachia-me-tel-aviv-gia-na-min-katalixi-se-boumerangk-tha-prepi-na-tethi-se-stratigikes-vasis/

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS