Αλλάζουν οι σχέσεις στην Α. Μεσόγειο ένεκα υδρογοναθράκων

Παράγοντα αλλαγής σχέσεων προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να αποτελέσουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ  τόνισε επίσης ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή σύγκρουσης αλλά εργαλείο περιφερειακής ενσωμάτωσης. Η ενέργειεα είπε, μπορεί να αποτελέσει καλό κίνητρο, αλλά αν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επιβολής, θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά.

Σε ομιλία στην δεξαμενή σκέψης Brookings στις ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει αμέσως στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Επεσήμανε ότι τα πρώτα έσοδα αναμένονται προς τα τέλη της δεκαετίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας είναι για όλους τους Κυπρίους.

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού, αλλά τόνισε ότι τα έσοδα θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους μόνο μετά την λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες. Είπε επίσης ότι η Λευκωσία είναι από τους πλέον προβλέψιμους εταίρους του Τελ Αβίβ και πρόσθεσε πως μόνο μια κακή λύση του Κυπριακού μπορεί να χαλάσει αυτή την σχέση, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία να εμπλέκεται στα εσωτερικά της.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις της Κύπρου με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί διαμεσολαβητή στις διαπεριφερειακές συγκρούσεις. Για την Συρία επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

alllazounfds sd dsf sfsdfs dfsdf gdf gdf
gd gdfg

df g gdf

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS