Φώτης Φωτίου: Έξυπνη άμυνα

Σε επανασχεδιασμό της αμυντικής στρατηγικής και την εισαγωγή ενός νέου δόγματος το οποίο θα διέπει την όλη φιλοσοφία της Εθνικής  Φρουράς, το δόγμα της «έξυπνης άμυνας (smart defence)» αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.
Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε σήμερα το ΓΕΕΦ όπου παρακάθισε σε ευρεία σύσκεψη με τον Αρχηγό και Μέλη του ΓΕΕΦ, κατά την οποία ενημερώθηκε πλήρως για όλο το φάσμα της αμυντικής στρατηγικής της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Φωτίου δήλωσε «πεπεισμένος πλέον» ότι θα πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός την αμυντικής στρατηγικής στη βάση και των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων και των νέων εξελίξεων στην περιοχή οι οποίες περιλαμβάνουν και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και τις απειλές από την Τουρκία.
Εξήγησε πως με βάση όλα αυτά τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός της αμυντικής στρατηγικής της Κύπρου. Μίλησε για την ανάγκη εισαγωγής και εφαρμογής ενός νέου δόγματος, του δόγματος της «έξυπνης άμυνας (smart defence)», το οποίο, όπως υπέδειξε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Εξήγησε ακόμη πως η εφαρμογή αυτού του νέου δόγματος έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παραδοσιακών εξοπλισμών και συστημάτων αλλά και των παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας της ΕΦ, με έξυπνο και σύγχρονο οπλισμό και σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας.
«Αυτό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, μπορεί να επιτευχθεί πλήρως και με επιτυχία», πρόσθεσε.
Σημείωσε παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας παραμένει ένας και έχει να κάνει με την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι στα πλαίσια της ενημέρωσης που έτυχε στο ΓΕΕΦ, έδωσε ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες προς τον Αρχηγό της ΕΦ, όπως γίνει απογραφή, έλεγχος και αξιολόγηση όλων των πυρομαχικών της ΕΦ. «Οι μνήμες ακόμη με την καταστροφή στο Μαρί είναι νωπές και σίγουρα δεν αξίζει σε αυτό το λαό η επανάληψη μιας τέτοιας εθνικής καταστροφής» σημείωσε, αναφέροντας πως «ο έλεγχος και η συντήρηση των πυρομαχικών είναι πρωταρχικός στόχος γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών, των οπλιτών και των αξιωματικών».
Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των αποθηκευτικών χώρων για τη σωστή φύλαξη των πυρομαχικών, ο κ. Φωτίου είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη, ανέφερε ωστόσο ότι τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση για το θέμα. «Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές σε αυτό το θέμα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τους κατάλληλους χώρους αποθήκευσης των πυρομαχικών αλλά να γίνονται και οι έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην έχουμε προβλήματα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο οι περικοπές στον τομέα της άμυνας, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης, επιτρέπουν την εφαρμογή του νέου δόγματος, ο Υπουργός Άμυνας αφού ανέφερε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι «περνούμε δύσκολες μέρες όσον αφορά την οικονομία μας», δήλωσε ότι «θα πρέπει από την άλλη να σταθμίσουμε και τη σημασία της αναβάθμισης της ΕΦ». Επανέλαβε δε πως τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά και πως οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή και οι καθημερινές απειλές που δέχεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της επιβάλλουν «να σταθμίσουμε το τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε πως «σε λίγες εβδομάδες όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Εξήγησε εκ νέου ότι το δόγμα της «έξυπνης άμυνας» έχει να κάνει με σύγχρονο εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των μονάδων  και της ΕΦ, προσθέτοντας πως πρόκειται και για στρατιωτικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες και εκθέσεις.
Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο το νέο δόγμα «θα φέρει και μείωση της στρατιωτικής θητείας», ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι «κανείς δεν είναι εναντίον της μείωσης της θητείας, φτάνει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις». Εξήγησε δε ότι η βασική προϋπόθεση είναι να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της ΕΦ. «Άρα χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η ΕΦ και ενόψει όλων αυτών των εξελίξεων να προχωρήσει σε μείωση της θητείας» πρόσθεσε. «Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, όμως επιβάλλονται μελέτες, επιβάλλεται να δούμε ακριβώς και το πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες ενόψει και της οικονομικής κρίσης» συμπλήρωσε καταλήγοντας.


 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2023
  31 Οκτωβρίου 2023
  Τα στρατιωτικάδεδομένα στην Κύπρο to 2023 όσον αφορά τις Τουρκικές Κατοχικές Δυνάμεις, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά και πιο δυσμενή για την Εθνική Φρουρά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την παρουσίαση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων της έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
  περισσότερα / more
 • Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  06 Σεπτεμβρίου 2016
  H επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό προσομοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ικανότητα των μερών να στηρίξουν τις θέσεις τους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσμετρώντας το κόστος και το όφελος των προτεινόμενων επιλογών.
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014 / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2014
  25 Ιουλίου 2014
  (ENGLISH TEXT AT THE END) Η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος δεν είναι τέτοια που να προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Ωστόσο οι δραστικές περικοπές στην άμυνα διαβρώνουν την ελληνική θέση όπως υποδηλοί τελευταία μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δύο χώρες.
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS